Jaarprogramma Dossier Participatie in vogelvlucht

maandag 4 mei 2015
timer 5 min
Mark Verhijde en Maarten Bosman zijn ook in 2015 als gasthoofdredacteur verbonden aan het Dossier Participatie. Het Dossier bundelt bestaande kennis, zoekt inhoudelijke verdieping, ontwikkelt tools en bouwt een netwerk op. Dat doen we door artikelen te publiceren op het platform en in de vakbladen van Acquire Publishing, de nieuwsbrief die elk kwartaal verschijnt en door kennis te delen op events, workshops en in het boek ‘Regel die Burgerinitiatieven’. In 2016 verschijnt een nieuw boek van Mark Verhijde en Maarten Bosman.

Het Dossier Participatie focust dit jaar op vier hoofdonderwerpen: Eindgebruiker eerst, Slow Urbanism: Hot or Not?, Juridisch jongleren en Nieuwe verhoudingen.


Eindgebruikers eerst (in april en mei)

  • Naast artikelen en online discussies over burgerinitiatieven en DIY’s is er specifiek aandacht voor groene buurtprojecten en het netwerk van Groen Dichterbij (IVN). Wie zijn eigenlijk de mensen achter die groene beweging en wat drijft hen om ook in 2015 groene buurtprojecten mogelijk te maken?
  • Hoe duurzaam zijn maatschappelijke initiatieven eigenlijk? Beatriz Pineda Revilla, coauteur van het boek We Own the City, onderzoekt in New York en Amsterdam welke factoren bepalend zijn voor de veerkracht van bottom-up initiatieven en doet samen met Mark Verhijde verslag.
  • Het Participatiegilde Deventer start in april de discussie over nieuwe vormen van vrijwilligersvervoer, voor en door inwoners, instellingen en ondernemers. Rob Ogink, partner van de Cissonius Groep en adviseur Beter Benutten, vraagt zich af hoe ver de participatie van de mobiele eindgebruikers gaat. Van collectief opdrachtgeverschap, meewerken in de uitvoering tot preferente suppliers van Big Data? Eind mei weten we meer.


Slow Urbanism: Hot or Not? (in de maanden juni, juli en augustus)

  • Crisis, slechte grondposities, bezuinigingen: stedelijke ontwikkeling en beheer zit al enige tijd in zwaar weer. Traditionele bouwende partijen laten het afweten en creatieve grassroot initiatieven en bottom-up projecten zien kansen. Slow Urbanism is er en de wereld gaat nu echt anders worden. Of maken de beleggers en projectontwikkelaars daar straks korte metten mee, als de markt aantrekt en er weer flink verdiend gaat worden aan de fysieke stad? We weten het niet, maar iedereen die op de stelling “Slow Urbanism: Hot or Not?” reageert, krijgt van ons het podium. Feiten, observaties en onderbuikgevoelens, het komt allemaal langs.
  • Wat is de waarde van tijdelijkheid eigenlijk, als het gaat om burgerinitiatieven? Helpt de Crisis- en Herstelwet nu echt om vitaliteit en dynamiek in de stad te krijgen (of te houden)? Hoe maakt de Omgevingswet het makkelijker voor burgers? Maarten Bosman gaat op onderzoek uit.
  • Innovatie in de snelkookpan, zo mag je de aanpak van de Gele Ballon wel noemen. Ruilen, delen, samenwerken, persoonlijke groei en een heldere visie op de stad en de mensen. Die maatschappelijke betrokkenheid is ook te zien in het voorstel voor de 24 uur Challenge, die de Gele Ballon in juni 2015 wil organiseren over het voormalige Essent-gebouw in Deventer. De harde noten die gekraakt worden zijn leegstand, duurzame energie, plug-in units en creatieve geesten. Meer informatie bij arjan.de.putter@geleballon.nl, ook over deelname en opties voor crowdfunding. 

 

Juridisch jongleren (in september en oktober)

  • Sinds de publicatie van het blauwe boekje “Regel die Burgerinitiatieven” komt er langzaam maar zeker meer belangstelling voor die wondere wereld van juridische kwestie bij maatschappelijke initiatieven. Lef en gezond verstand, zo kenschetsen veel partijen de ruimte die geboden wordt aan maatschappelijke activiteiten. Maar risico’s en aansprakelijkheden blijven een rol spelen tussen gemeenten en bewoners. In september presenteren Mark Verhijde & Maarten Bosman een nieuwe tussenstand, als het gaat om burgerinitiatieven en aansprakelijkheid.
  • Groenbeheerders, medewerkers speelbeleid, wijkmanagers en beleidsadviseurs in het sociale domein zien kansen om met dergelijk bottom-up activiteiten eigen werkzaamheden te verminderen, te bezuinigen en de samenleving in beweging te krijgen. Welke innovaties zien we dan ontstaan in 2015? Hoe geven burgerinitiatieven invulling aan dergelijke taken en hoe zorgen zij voor een positieve exploitatie? Welke juridische hobbels zijn weggenomen door de overheden? Hoe helpen de landelijke experimenten die Platform 31 en het Ministerie van BZK in 2014 gestart zijn? In oktober 2015 weten we meer.
  • Binnen het Europese Grundwig LLL project “Open Government in Europe” staan een open overheid, toegankelijke publieke informatie en actief burgerschap centraal. Aan OPENGOVEU doen 13 partners in 12 landen mee, waaronder UK, Noorwegen, Portugal, Estland, Duitsland en Frankrijk. Mark Verhijde, als deelnemer van het Nederlandse team Universiteit Twente, presenteert eind oktober hoe men in Europa omgaat met burgerparticipatie en maatschappelijke initiatieven.   

 

Nieuwe verhoudingen (in november en december)

  • De Participatiesamenleving is er, hoe gaan burgers en overheden nu met elkaar om? Deze vraag stellen we voortdurend in 2015 in het Dossier Participatie. Wat we dan kunnen vergeten, is dat de overheid ook de opdrachtgever is voor werk in het publiek domein, in ontwerp, uitvoering en beheer. Bedrijven, ondernemingen en andere partijen zijn als opdrachtnemers afhankelijk van die overheid. Hoe ervaren zij de intrede van de Participatiesamenleving? Is het niet lastig om met bewoners te praten en te werken, omdat zoiets is vastgelegd in de voorwaarden bij de aanbesteding? Mark Verhijde & Maarten Bosman gaan in gesprek met de markt over de nieuwe invloed van de eindgebruikers.
  • Sociaal Return is in 2015 geagendeerd door de Vereniging Stadswerk, een van de kennispartners van Acquire Publishing. Hoe lukt het gemeenten en bedrijfsleven om een echte bijdrage te leveren met werkplekken voor kwetsbare mensen? In november verschijnt een bijdrage hierover.