Nieuw Bruisend Hart Kaatsheuvel

zondag 7 maart 2010
timer 2 min
Gemeente Loon op Zand gaat het gebied rond de Nieuwe Markt in Kaatsheuvel herontwikkelen. Door de realisatie van het project ’t Bruisend Dorpshart geeft de gemeente het gebied een kwaliteitsimpuls.
Nieuw Bruisend Hart Kaatsheuvel

Nieuw Bruisend Hart Kaatsheuvel

Gemeente Loon op Zand gaat het gebied rond de Nieuwe Markt in Kaatsheuvel herontwikkelen. Door de realisatie van het project ’t Bruisend Dorpshart geeft de gemeente het gebied een kwaliteitsimpuls.

Bruisend Dorpshart


Het centrum van Kaatsheuvel in gemeente Loon op Zand wordt ingrijpend geherstructureerd volgens het plan Bruisend Dorpshart. De gemeente Loon op Zand, woningcorporatie WSG en Heijmans Bouw en Infra ondertekenden de overeenkomst daartoe. Het gaat om een integrale opdracht met een totale bouwsom van 40 miljoen euro. Het plangebied wordt globaal begrensd door de Vondelstraat, de Marktstraat, de Huygenstraat en de Noordzijde van de huidige markt en het parkeerterrein daarachter. Het project gaat van start in maart 2010 en zal naar verwachting in 2014 worden opgeleverd.

Integrale gebiedsontwikkeling


Het project ’t Bruisend Dorpshart is in 2004 van start gegaan. Er ligt een overall plan; dit is het Bidbook voor ’t Bruisend Dorpshart. Daarnaast zijn de ideeën en wensen van de inwoners van Kaatsheuvel kenbaar gemaakt in het Inspiratieboek. In juni 2008 heeft de gemeenteraad opdracht gegeven om de plannen nog eens tegen het licht te houden, uitgaande van de voorwaarden uit het bidbook. Dit heeft als resultaat de Uitwerking van het Bidbook. Door middel van een Europese aanbesteding in 2008 is een ontwikkelcombinatie van Proper Stok, Heijmans en woningcorporatie WSG geselecteerd voor de integrale gebiedsontwikkeling.

Plein met parkeerkelder


Het uitgewerkte plan omvat onder meer de nieuwbouw van een sociaal cultureel centrum en een gemeentehuis met parkeerkelder, de herinrichting van het Nieuwe Markt plein en de gedeeltelijke sloop van de oude brandweerkazerne in het centrum van Kaatsheuvel. Daarnaast komen er drie woongebieden met in totaal 50 appartementen en 38 grondgebonden woningen. Aan de plannen werken BGSV bureau voor stedebouw (openbare ruimte), Marquart Architecten (gemeentehuis en brandweerkazerne) en Diederendirrix (Carré) mee.


Verschillende doelgroepen


Kaatsheuvel ligt in een attractief gebied met veel mogelijkheden voor zowel dagjesmensen als verblijfsrecreanten. Denk aan de Efteling, De Loonse en Drunense Duinen en het kampeer- en winkelaanbod in de omgeving. Volgens de gemeente heeft het dorpshart van Kaatsheuvel daarmee de potentie om op verschillende momenten en voor verschillende doelgroepen veel te kunnen betekenen.

Download hier het hele ontwerp voor de buitenruimte.