Artikel

Pokémon Go: buitenspelen 2.0 of vijand?

Pokémon Go lokt kinderen massaal naar buiten, alleen wel met hun smartphone. Hoe gaan we deze hype inzetten om buitenspelen en natuurbeleving te bevorderen?

Welk effect heeft Pokémon Go tot nu toe gehad? 

We kunnen wel van een hype spreken. Of je nu liefhebber bent of niet, je kunt niet om Pokémon Go heen. De game is in het nieuws, op social media en vooral buiten op straat of in de natuur. Wat opvalt is dat jongeren door de app meer de straat op gaan en meer bewegen. Je krijgt Pokémon-eitjes die alleen uitkomen als je twee, vijf of tien kilometer loopt of fietst. Trainers zoeken elkaar op en bedenken strategieën. Bedrijven en gemeentes spelen er al op in. Zo riep deelgemeente Kijkduin (Den Haag) hun ‘stad’ uit tot de Pokémonstad van Nederland. En Albert Heijn ontwikkelde Pokémappie, een app die laat zien welke Pokémon er bij jouw filiaal tussen de boodschappen zit. Ook maakt de horeca slim gebruik van de zogeheten Lure, een lokmiddel in het spel dat Pokémon (en dus spelers) aantrekt, waardoor het café, pretpark of landgoed op meer omzet kan rekenen.


Wat kunnen we van Pokémon Go leren en hoe gaan we het inzetten?

In Amsterdam is er een Pokémon Go Rondvaart. Spelers gaan op jacht in de Amsterdamse grachten en leren zo ook meteen iets over onze hoofdstad. In België zijn er de boekenjagers. Ze laten een boek bij een Pokéstop achter terwijl hun kinderen Pokémon jagen. Spelen, leren én lezen, wat een mooie combinatie. Wat zou er nog meer mogelijk zijn?

Eckard Boot is boswachter op Texel voor Natuurmonumenten en hij zet regelmatig digitale middelen in, zoals Layar of Geocaching, om kinderen vaker de natuur in te krijgen. “Ik zie vooral de link met zoveel mogelijk soorten scoren,” aldus Boot over Pokémon Go. “Dat kan ook in de natuur! Ik heb een Pokémonspeler vogels laten kijken door mijn telescoop en daarna hebben we ze geïdentificeerd op een vogelposter. Daar kun je nog veel meer mee doen natuurlijk.“ In Canada passen ze dit idee al toe met #PokeBlitz, waarbij trainers vragen om identificatie van echte dieren die ze bij het ‘jagen’ tegenkomen. Het is een mooie combinatie van natuur, digitale middelen en educatie.

 

Vooralsnog juicht Keelin O ‘Connor, teamleider Mens en Maatschappij bij Staatsbosbeheer, het toe dat de jeugd naar buiten gaat: “Het zou helemaal mooi zijn als ze dan niet alleen maar op hun scherm kijken. Als de spelers zich aan de regels houden die in de bos- en natuurterreinen gelden, dan zien wij alleen maar voordelen. Ook wij willen meer met de nieuwste ontwikkelingen doen. We hebben plannen om de app Los in 't Bos te actualiseren, samen met de Boomfeestdag.” De app Los in ’t Bos werkt net als Pokémon Go met Layar, alleen zie je geen fictieve, maar echte dieren in je omgeving. Kinderen die het spelen krijgen opdrachten van de boswachter om jonge dieren groot te brengen. Een van de opdrachten is om 50 meter te rennen. Dus ook de aanzet tot beweging is een overeenkomst met Pokémon Go. Verder is de game vooral educatief en geschikt voor kinderen tot 12 jaar.


Van binnenkind naar buitenkind

Pokémon Go biedt meer voordelen dan alleen buiten spelen, zo beweert Agnes van den Berg, omgevingspsycholoog en hoogleraar natuurbeleving: “Mijn dochter Vivian (10 jaar) is sinds Pokémon Go, net als veel andere jongeren, veranderd van een binnenkind naar een buitenkind, dus het lijkt mij een hele effectieve manier om kinderen naar buiten te krijgen. Volgens mijn dochter zetten ze die Pokémon vooral uit op plekken waar iets interessants te beleven valt, bijvoorbeeld bij monumenten en veel in het groen.”


Buiten spelen 2.0?

Dat jongeren dankzij Pokémon Go meer buiten komen en achter hun computerscherm vandaan komen, juicht iedereen toe. Wel vraagt Van den Berg zich af in hoeverre de jeugd iets van buiten mee krijgt. De spelers kijken vaak alleen maar op hun smartphone zonder op hun omgeving te letten, wat soms echt gevaarlijk kan zijn. Daar liggen dan ook de kansen: om spelers te stimuleren meer aandacht te hebben voor de omgeving. Stel je zou Pokémon verbinden met Wikipedia. Dan leer je als trainer meteen waarom dat beeld bij het landgoed zo bijzonder is, of wie die fontein heeft ontworpen.

Ook op sociaal vlak liggen er kansen. In Pokémon Go zit een stuk competitie – je vecht tegen andere teams bij de Pokégyms – maar als je rondkijkt op het plein van Kijkduin, zie je vooral verbroedering. Van jong tot oud, uit verschillende milieus en van geeks tot minder validen, allemaal hebben ze dezelfde passie. Pokémon Go haalt mensen niet alleen naar buiten, het brengt ze ook samen.


Wat is Pokémon Go?

Pokémon Go is een game die augmented reality (AR) inzet; het legt een extra laag op de werkelijkheid. Als speler (trainer) zie je op je smartphone Pokémon (samenvoeging van ‘pocket’ en ‘monster’) bij jou in de straat, het bos of op het strand. Je vangt en traint deze Pokémon en je kunt tegen andere teams vechten. Op 16 juli 2016 is Pokémon Go officieel in Nederland gelanceerd. Op 24 juli hadden al meer dan 2 miljoen Nederlanders de app geïnstalleerd. Het spel is dus ongekend populair en zorgt bovendien voor meer beweging. Op 7 september was de game wereldwijd al 500 miljoen keer gedownload. In totaal hebben spelers al 4,6 miljard kilometer gewandeld met de app aan.

Auteur: Jolanda PikkaartDit artikel komt uit BuitenSpelen

Deel dit artikel