Artikel

Asfaltpuist verandert in Sportplein om u tegen te zeggen

Het zag er haveloos uit, de plak asfalt ingeklemd tussen de flats in de wijk Emmerhout in Emmen. Wanneer het regende, lagen de plassen verspreid als moedervlekken op het asfaltveld. Geen kind dat erop speelde. Dat kan anders, vonden wijkbewoners. Zij namen het initiatief om het braakliggende asfalt om te toveren tot een Sportplein om u tegen te zeggen.

Ergens zes jaar geleden vraagt een van haar kinderen terloops of het niet mogelijk is om een paar basketbalpalen te planten op het asfaltveld aan de Lemzijde. Wijkbewoonster Jiska Ravor weet het nog goed. Twee basketbalpalen zouden de speelmogelijkheden op de lap asfalt al enorm vergroten. Want de speelmogelijkheden, die zijn op dat moment miniem. Ja, op het asfalt kun je een bal naar elkaar stuiteren. Maar dat is het wel zo’n beetje. Dus twee baskets voor een extra speldimensie, het is zo’n gek idee nog niet.

Kant-en-klare ideeën

Ravor slaat aan het fantaseren wat er van het troosteloze stuk asfalt te maken valt. Snel blijkt dat ook andere wijkbewoners nadenken over de invulling van de stenen puist tussen de flats en het winkelcentrum. Voorheen stond op het asfalt een blaashal, maar toen die verdween keek de wijk jarenlang tegen een braakliggend terrein aan. Ravor vindt in wijkbewoner Rijk van Dijk een fanatieke mede-initiatiefnemer. Het idee voor een Sportplein borrelt al gauw op, een multifunctioneel plein met een voetbalkooi, een basketbalveld en als het even kan enkele tafeltennistafels.


Aanvankelijk blijkt het moeilijk om in contact te komen met de juiste instanties. Totdat het project Burgerbegroting in 2016 van de grond komt. Dankzij dit project kunnen wijkbewoners van Emmerhout voor het eerst meebeslissen hoe met geld van de gemeente de leefbaarheid van de wijk vergroot kan worden. Ravor en Van Dijk zien hun kans schoon en dienen hun plan voor het Sportplein in, vergezeld van kant-en-klare ideeën. Tijdens de beoordeling van de plannen zijn andere wijkinwoners onder de indruk van het Sportplein-plan. Vooral dankzij de ver uitgewerkte ideeën.Credit: Flowa Fotografie

Waterdoorlatend beton

Een slordige 43.000 euro wordt beschikbaar gesteld voor het Sportplein. De eerste horde is genomen, hoewel het bedrag nog niet genoeg is om alle plannen waar te maken. “Maar”, zegt Ravor, “met zo’n bedrag op zak is het toch makkelijker om sponsoren te werven”. Het kleine idee krijgt een steeds grotere omvang. Uiteindelijk loopt de teller op tot 150.000 euro. De basis van het Sportplein is een veerkrachtige en waterdoorlatende betonvloer van Stedon. De oude plak asfalt wordt uitgehakt en vervangen door de nieuwe vloer, waarvan de onderste laag bestaat uit korrels die hemelwater als een spons opzuigen. Plassen zijn vanaf dat moment verleden tijd.


Bovendien is de vloer geluiddempend, juist om de oudere bewoners van de aangrenzende flats te ontzien. “Het kostte veel moeite om de gemeente te overtuigen van deze vloer, maar uiteindelijk is het gelukt”, zegt Ravor. De betonvloer, officieel erkend door NOC*NSF, is de ondergrond van een basketbalveld die tevens voldoet aan de eisen voor rolstoelbasketbal, een voetbalkooi en meerdere tafeltennistafels. Een sportclub zou er nog jaloers op worden. Het Sportplein is nu, zo vlak na de opening eind september, nog een kale bedoening, maar volgens Ravor komt daar rap verandering in. Bankjes worden nog geplaatst, bosschage nog aangeplant. “Juist voor de oudere flatbewoners. Zij willen ook naar buiten en kunnen dan even lekker zitten. Het Sportplein is een ontmoetingsplek.”

Freerunning

Ravor en Van Dijk zitten intussen niet stil. Een maand na de officiële opening zijn de budgetten voor 2018 alweer verdeeld. En weer is geld beschikbaar gesteld voor het Sportplein. “Het volgende doel is een parcours voor freerunning en bootcamp”, zegt Ravor trots. “Dat wordt dan het eerste van Drenthe.”Credit: Flowa FotografieDit artikel komt uit BuitenSpelen

Deel dit artikel