Artikel

Slimme verlichting: wat wilt u nu eigenlijk?

Veel gemeenten staan op het punt om hun areaal in te richten met slimme verlichting. Maar wat bedoelen ze nu eigenlijk als ze bij de leverancier vragen om slimme verlichting? Han van der Steen bedacht een methode die vraag en aanbod beter op elkaar laat aansluiten.

"We hebben nog niet scherp wat we bedoelen met slimme verlichting, regelsystemen voor verlichting en telemanagementsystemen", schetst Han van der Steen het probleem. "Hierdoor komt het voor dat de uitvraag van de opdrachtgever niet precies genoeg is of in elk geval vatbaar voor meerdere interpretaties."

 

Van der Steen bedacht een eenvoudige methode waarmee de opdrachtgever eenduidig kan aangeven wat hij precies wil als het gaat om slimme verlichting en telemanagement. Deze methode bestaat uit een codering, waarbij de cijfers en letters staan voor een bepaalde keuze. Zo staat D voor dimmer en S voor sensoren. Een 2 betekent een 2-wegscommunicatie met de lichtpunten. Dit kan resulteren in een verlichting van type D2AS: dit type heeft een dimmer, twee-wegscommunicatie met een centrale, regelt het lichtniveau autonoom en heeft extra sensoren.

 

Door deze codering toe te passen kan een gemeente beter uitdrukken wat de wensen zijn en kunnen leveranciers hun offertes beter op maat maken.


Inspiratie Award 

Het idee van Van der Steen is een van de inzendingen van de Inspiratie Award 2017. Deze Award wordt op 16 november uitgereikt op het Openbare Verlichting Congres Ruimte en Licht. Kijk hier wat de Award de winnaars van 2016 heeft opgeleverd.

Deel dit artikel