Artikel

Industriestraat verandert in speelparadijs voor kinderen

Het architectenbureau MVRDV heeft een voetgangerszone in de Koreaanse stad Gwangju omgetoverd tot een aantrekkelijk openbaar gebied. De architecten gingen de samenwerking aan met kinderen van een plaatselijke basisschool.

Doel van het project is om te onderzoeken hoe architectuur bijdraagt aan stadsvernieuwing, zowel decoratief als functioneel. De I LOVE STREET Folly is ontworpen als onderdeel van participatief sociaal ontwerpproces. De straat die voorheen alleen bestemd was voor auto’s, is veranderd in een verblijfszone voor bewoners van de wijk. De wensen van kinderen zijn verwerkt in het ontwerp: een trampoline is aanwezig, evenals onder andere een zandbak, fontein en levensgroot schoolbord.

Stadsvernieuwing

Gwangju is een industriële stad met een bloeiende auto-industrie. De laatste jaren valt steeds meer het gebrek aan voetgangerszones op, vooral in het oude gedeelte van de stad. Na veertig jaar snelle industriële groei zijn er diverse projecten opgestart om stadsvernieuwing te realiseren. De nieuwe trottoirs kunnen worden gebruikt om te zitten, schilderen, springen en spelen. De fraai aangelegde trap dient tegelijkertijd als tribune om alle activiteit in de nieuwe openbare ruimte te overzien.



© Gwangju Biennale Foundation



Dit artikel komt uit BuitenSpelen

Deel dit artikel

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

Inschrijven

Gerelateerd