Artikel

Nieuwe natuur beschermt Randers tegen overstromingen

Door het natuurgebied Storkeengen om te vormen tot een openbaar natuurpark hoopt de overheid de Deense stad Randers voor te bereiden op de huidige en toekomstige klimaatuitdagingen. Dankzij de aanpassingen wordt de natuurlijke delta langs de Gudenå (de langste rivier in Denemarken) dichter bij het centrum van de stad gebracht.

Bij Storkeengen helpen de maatregelen voor klimaataanpassing niet alleen om de verhoogde hemelwaterniveaus aan te pakken, maar voegen ze ook waarde toe aan het gebied. Dit wordt bereikt door zichtbare afvalwateroplossingen te combineren met locaties voor recreatieve activiteiten. Naast het inspelen op klimaatveranderingen voegt het nieuwe gebied, ontworpen door C.F. Møller Architects, natuurbeleving toe aan Randers.

Overtollig regenwater wordt gezuiverd

Er zijn zogeheten cloudburst-channelingroutes aangelegd, die overtollig regenwater van daken, parkeerterrein en daken naar Storkeengen leidt. Het water wordt verzameld in zuiveringsbassins, ontworpen als natuurlijke weidegebieden, voordat het water naar de Gudenå stroomt. Een nieuw aangelegde dijk tussen Storkeengen en de Gudenå zorgt voor een goede zuivering van het regenwater en beschermt de laaggelegen delen van Vorup tegen overstromingen als gevolg van stormen.

 

 


Credit: C.F. Møller Architects

 

Om de toegankelijkheid te vergroten en de natuurbeleving te verbeteren, worden nieuwe paden gecreëerd en plekken voor activiteiten, zodat de unieke flora en fauna van Storkeengen en de veranderende habitat van de natte weilanden van dichtbij kunnen worden ervaren. De plateaus maken het ook mogelijk om dichtbij het grazende vee in de omgeving te komen, te genieten van de zonsondergang, of per kano de Gudenå-stroom te bevaren.

 


Credit: C.F. Møller ArchitectsDit artikel komt uit Stedebouw & Architectuur

Deel dit artikel