Artikel

Inzicht in uw areaal

Om weloverwogen afwegingen te maken voor besparingsmogelijkheden of om doelstellingen te halen is het van essentieel belang dat de beheerder inzicht heeft in het eigen areaal.

Om gemeenten meer inzage te kunnen geven in de mogelijkheden rond besparing op energie en expoitatie van hun areaal heeft adviesbureau Tauw de Interactieve lichtkaart ontwikkeld. Het huidige areaal wordt op eenvoudige wijze ingelezen en op kaart gepresenteerd. Door te filteren op leeftijd en types van lichtmasten, armaturen en lampen, wordt al snel inzichtelijk waar de grootste kansen op energiebesparing liggen.

 

Binnen de interactieve lichtkaart is standaard al een aantal suggesties opgenomen (zoals het verwijderen van lichtmasten, vervangen door (dimbare) ledverlichting). Daarnaast is het mogelijk om maatregelen op maat in te voeren.  In een interactieve sessie met alle betrokkenen (op touchtable of groot scherm) kunnen objecten geselecteerd worden door het tekenen van een polygoon om de betreffende objecten. Door op deze selectie de relevante maatregelen uit te voeren, wordt direct een indicatie van de verwachte investeringskosten en de verwachte besparing op energie en exploitatiekosten getoond. 
 

De resultaten van de scenario’s en selecties binnen het areaal worden weergegeven in een overzichtelijke rapportage. Deze rapportage kan bijdragen aan burgerparticipatie en omgevingscommunicatie. Betrokkenen kunnen namelijk actief meedenken en wijzigingen in scenario’s (en de gevolgen ervan) worden direct zichtbaar. 


Inspiratie Award

Tauw is één van de genomineerden voor de Inspiratie Award. Deze prijs wordt op 16 november uitgereikt tijdens het Openbare Verlichting Congres Ruimte en Licht.

 

 

Deel dit artikel