Artikel

Krachtige beeldbepaler voor Waarderpolder Haarlem

In Haarlem is half september de door ipv Delft ontworpen beweegbare Figeebrug in gebruik genomen. De nieuwe fietsbrug is een belangrijke beeldbepaler van het bedrijventerrein in de Waarderpolder en verbetert de bereikbaarheid van het gebied aanzienlijk. Lokale ondernemers betaalden daarom mee aan de realisatie.

De nieuwe brug ligt op een markante locatie. Door de open zichtlijnen over de Industriehaven en de Minckelersweg is de brug al van veraf zichtbaar. In dit deel van de Waarderpolder staat veel Haarlems industrieel erfgoed, zoals de voormalige panden van machine- en kranenbouwer Figee. Een aantal panden op het terrein van Nieuwe Energie en Figee is inmiddels getransformeerd tot kleine bedrijfsruimtes voor onder meer de creatieve industrie. Langzamerhand krijgt het gebied een nieuw karakter dat zich kenmerkt door een mengeling van oud en nieuw. 

Herkenbaar silhouet 

De industriële omgeving en haar historie dienden als inspiratiebron voor het brugontwerp: een krachtige, tijdloze en stoere ophaalbrug. Een brug met een helder en ingetogen silhouetDe zichtbaarheid van de constructie en de afleesbare werking refereren subtiel aan de functionele machines en kranen van Figee. De ophaalconstructie bestaat uit één hameitoren en balanspriem. Dit zorgt er samen met de sobere vormgeving voor dat de brug van grote afstand herkenbaar is. 

Installaties zijn zoveel mogelijk geïntegreerd in het ontwerp. Het bewegingswerk bevindt zich in de hameitoren achter een acht meter hoge deur, de aansturing is opgenomen in de hekwerken en de verlichting voor aanlichting van het dek is geïntegreerd in de balanspriem.  

Economisch belang 

Het belang van deze brug was voor de bedrijven in de Waarderpolder zo groot, dat zij de brug mede hebben gefinancierd. Andere financiers waren de gemeente Haarlem, de provincie Noord-Holland en het RijkNaast de realisatie van de nieuwe brug is ook de Hendrik Figeeweg opnieuw ingericht. Zo is een aantrekkelijke en veilige fietsverbinding gecreëerd voor zowel Haarlemmers en recreanten als het groeiend aantal werknemers in de Waarderpolder 

Informatie 

ipv Delft 

Delft 

T 015 750 25 77  

www.ipvdelft.nl 

Dit artikel is verschenen in Verkeer in Beeld 5, november 2018.Dit artikel komt uit Verkeer in Beeld

Deel dit artikel