Artikel

Drijvende villa's als antwoord op de verharding in steden

Door de toenemende verharding in steden is er vaak weinig waterberging voor overvloedige regenval. Het is één van de redenen dat gemeenten drijvende woningen zien als een mogelijkheid om de verharding terug te dringen. De Float House, ontworpen door XX architecten en Arconiko architecten, is een voorbeeld van een toepasbare waterwoning.

De Float House is gebouwd aan de Glaskloksingel in Delft. Daar is een breed water gerealiseerd, met een oever waaraan zes drijvende woningen zijn gebouwd. De waterwoning Float House is speciaal voor deze locatie ontworpen op basis van het bouwsysteem van de producent. Het is een drijvende woning met het karakter van een vrijstaande villa. Het bouwsysteem gaf de nodige vrijheid om de gevels optimaal op de locatie te oriënteren en het dak te kunnen gebruiken als dakterras.

 

Uitgangspunt voor het bouwsysteem is een waterdichte kunststof bak die op een platform in de buurt van de locatie is gerealiseerd. Hierin is een lichte staalconstructie met lichte betonvloeren en Metal Stud wanden gerealiseerd. Hierdoor is de woning licht, goed geïsoleerd en heeft een uitstekend drijfvermogen. Het bouwen op de vaste oever heeft als voordeel dat alle onderdelen waterpas en dus altijd haaks gemonteerd kunnen worden. Door na de bouw het platform te water te laten kwam de woning te drijven en kon zij naar de definitieve locatie worden gevaren.

 


Credit: XX architecten en Arconiko architecten

Vrijheid in ontwerp

Het specifieke bouwsysteem gaf veel vrijheid in het ontwerp. De horizontale en verticale dimensies zijn in deze woning volledig benut om de woning zo ruimtelijk mogelijk te maken. Hierdoor is de entree vanaf de steiger gelijkvloers. Via een kleine trap wordt de woonkamer bereikt, die een oriëntatie in alle vier de windstreken heeft. Zowel in de woonkamer als in de keuken heeft de bewoner een mooi uitzicht over het water en de ochtend- en middagzon. Het uitkragende balkon als verlengstuk van de woonkamer maakt de binnen-buiten relatie optimaal. Vanuit de woonkamer is met een trap de bibliotheek bereikbaar. Deze heeft een open pui om beschut van de avondzon te kunnen genieten. Het raam van de bibliotheek naar de keuken maakt het rondzicht compleet.

Entrees los van het gebouw

Vanuit de woonkamer is de grote slaapkamer middels een open trap bereikbaar. Deze slaapkamer is direct gelegen aan een zonnig, beschut terras met een jacuzzi. Onder de woonlaag bevinden zich de slaapkamers voor de kinderen met hobbyruimte en berging. Veel aandacht is besteed om de fietsen binnen de woning te kunnen stallen zodat er geen  berging op de steiger gemaakt hoefde te worden. De waterstand kan + of -10 cm wijzigen. Daarom zijn de entrees losgehouden van het gebouw. Een drijvend terras is toegevoegd aan het hoofdvolume, bereikbaar vanuit de woonkamer en de keuken.



Dit artikel komt uit Stedebouw & Architectuur

Deel dit artikel