Artikel

Voortdurend samenspel van natuur en lichtreflecties

In het centrum van de Italiaanse stad Treviso, gelegen in de Noord-Italiaanse regio Veneto, zijn in 2017 vier vrijstaande huizen opgeleverd. De unieke ligging, in een schitterend park dat deels is beschermd, maakte het project extra uitdagend voor de architect en constructeur. Om de oorspronkelijke kenmerken van de locatie te behouden, moesten de huizen er perfect in opgaan.

Bouwen en wonen in een stadspark is geen alledaagse aangelegenheid. Zeker niet als het park ook nog eens deels wordt beschermd door de Italiaanse autoriteit voor de fijne kunsten. De bescherming is nodig om de fraaie plekken veilig te stellen, die anders onherstelbaar zouden worden aangetast door de niet te stoppen urbanisatie. Voor architect Andrea Rossetti en constructeur Giorgio Rigo betekende het een extra uitdaging en een grote verantwoordelijkheid om de oorspronkelijke kenmerken van de locatie zo min mogelijk geweld aan te doen. De nieuw te bouwen huizen moesten perfect in hun omgeving opgaan, in een voortdurend samenspel met de natuur.

Dialoog met het park

“Bij dit project draait het vooral om reflectie,” vertelt Andrea Rossetti van architectenbureau ARK’it, dat tekende voor het moderne ontwerp van de vier vrijstaande villa’s. “Ten eerste de reflectie op de omgeving: we hebben bewust voor compacte en strakke volumes gekozen, die het uitzicht niet te veel aantasten. Ook zijn duurzame materialen en de nieuwste technieken toegepast om bijna nul-impact huizen te bouwen. Maar bij dit project gaat het natuurlijk ook om de fysieke reflectie - het spelen met licht. Dankzij de toegepaste Trespa® Meteon®-panelen veranderen de kleuren van de huizen afhankelijk van het zonlicht en de lichte kleurvariaties van de natuur zelf, in een voortdurende dialoog met het omliggende park.”

 


Credit: Thea van den Heuvel

 

Om de integratie met de natuur zo veel mogelijk te versterken, zijn de nieuwe voetpaden extra benadrukt en zijn de wegen voor auto's zo veel mogelijk aan het oog onttrokken. Een wat oneffen stenen pad leidt de bezoekers en bewoners via de eeuwenoude haagbeuken, die hier al stonden en onaangeroerd zijn gebleven, naar de vrijstaande huizen. Om de doorlatendheid van de bodem te behouden, wordt het gras op de oprit met een rooster beschermd. De garagedeur is aan het oog onttrokken en de verlichting is uniform. Dit zorgt ervoor dat de vier panden ’s avonds nog homogener ogen wanneer bezoekers er vanuit het park naar kijken.

Binnen buiten beleven

Wie in een park gaat wonen, wil natuurlijk kunnen genieten van de omgeving en zich verbonden voelen met de natuur. Dat vraagt om architectuurkeuzes die de relatie tussen de gebouwen en het natuurlijke landschap versterken en het leven dat zich in de huizen afspeelt, verbindt met buiten. Dat verklaart de grote ramen met uitzicht op het park in de huizen. Ook de binnenruimte loopt als het ware door naar buiten via de ‘groene kamer’, een bijzonder soort terras waar de bewoners in het comfort van een kamer kunnen genieten van al het moois dat de natuur gedurende de seizoenen te bieden heeft. Hier bewaakt een muur van bamboe de privacy van de bewoners, zodat de directe buren niet binnen kunnen kijken. Een zonweringsconstructie maakt het mogelijk het dak op de verschillende weersomstandigheden af te stemmen. Deze innovatieve oplossing zorgt ervoor dat deze ruimte veel meer gebruikt kan worden dan een gewone tuin.

 

De natuur en de aanwezigheid van mensen zijn in het park van Treviso naadloos met elkaar verbonden. Vanaf de bomen en de grond, waarover vroeger koetsen reden, weerklinkt deze verbintenis in de daken en muren van de gebouwen om vervolgens de huizen binnen te gaan via de ‘groene kamer’ en de grote glazen ruiten. Ook het interieur, waar de hoofdmuren het geometrische uiterlijk van de buitengevel oproepen, is hiervan doordrongen.

 


Credit: Thea van den Heuvel

Eenheid en diversiteit

Waar de architect ‘reflectie’ als sleutelwoord kiest voor het beschrijven van dit project, komt bij constructeur Giorgio Rigo, hoofd van Giorgio Rigo Costruzioni, ‘kwaliteit’ als eerste naar voren als we hem ernaar vragen. “Ik ben geboren in een echte constructeursfamilie. Mijn grootvader deed dit werk al in 1959, en ik weet waarom wij altijd succesvol zijn geweest. Wij hebben altijd gekozen voor kwaliteit. Dat begon al bij de beslissing welk kavel te kopen,” legt hij uit. In dit geval is de locatie echt bijzonder, ondanks de vele van hogerhand opgelegde beperkingen waar we mee te maken kregen en die het bouwen van meet af aan tot een ware uitdaging maakten.”

 

“Als je vier huizen naast elkaar bouwt, bestaat het risico dat ze te veel op elkaar gaan lijken. Wat ik graag wilde waren enerzijds huizen die in de natuurlijke omgeving zouden passen en ermee konden ‘praten’. Anderzijds moesten het ook unieke plekken worden om in te wonen. Om dit waar te maken, hebben we dankbaar gebruik gemaakt van een hoogwaardig product als Trespa® Meteon®. De panelen sloten naadloos aan bij onze wens om zowel te zorgen voor eenheid als diversiteit tussen de verschillende huizen.” Volgens Giorgio versterkte het specifieke patroon van de panelen, waarvoor de architect gekozen heeft, de Trespa®-producten zelfs.

Lage milieu-impact

“Afgezien van het esthetische effect hebben we voor Trespa®-panelen gekozen, omdat we ook een zo laag mogelijke milieu-impact wilden realiseren met betrekking tot het energieverbruik,” legt architect Rossetti uit. “De geventileerde gevel is een hoogwaardige oplossing om energie te besparen. De Trespa®-panelen lenen zich hier prima voor. Bovendien zijn deze platen gemaakt van natuurlijk vezels (tot 70%), zijn ze duurzaam en vergen ze weinig onderhoud. Daarmee bieden ze niet alleen voor de architect en constructeur, maar ook voor de bewoners belangrijke voordelen.”

 

De huizen in het park van Treviso hebben systemen met vrijwel nul emissie, eco-vriendelijke isolatie, aan het oog onttrokken zonnepanelen en geavanceerde domoticasystemen voor het regelen en automatiseren van de verlichting en verwarming. “In een luxe huis lijken onderhoudsgemak en energiebesparing misschien wat minder relevante voordelen, maar in onze visie zijn ze zeer belangrijk voor de duurzaamheid van het gebouw zelf en, vanzelfsprekend, ook voor het milieu. Bovendien creëer je echt een meerwaarde voor de bewoners en de omgeving als een huis er zonder al te veel onderhoud altijd goed uitziet,” voegt Rossetti toe.

 


Credit: Thea van den Heuvel

Persoonlijk accent

De vier gebouwen verschillen enigszins van vorm, maar hun grootte en constructie zijn vrijwel identiek (230-250 m2). Elk huis bestaat uit twee hoofdgedeelten, één benedengedeelte - dat degelijker en zwaarder is uitgevoerd - en een lichter bovengedeelte. Deze lichte uitstraling wordt grotendeels gerealiseerd door de reflectie-eigenschappen van de toegepaste Trespa® Meteon®-panelen. Met name de Trespa® Meteon® Naturals (Hardened Brown) en de Trespa® Meteon® Metallics (Malachite Green, Aluminium Grey en Graphite Grey) decors van de geïnstalleerde panelen komen op prachtige wijze tot leven onder invloed van de door de dag heen veranderende lichthoek en -intensiteit. Doordat elk decor het licht anders weerspiegelt, ontstaat er een speciale relatie tussen het huis en de bomen, de lucht, de bladeren en het zonlicht. “De panelen zijn zo het verbindende element van de gebouwen. Bijzonder hierbij is dat elke huurder zelf de kleur van de panelen mocht kiezen om zo een persoonlijk accent toe te voegen aan zijn eigen huis,” zegt Giorgio Rigo. “Net als bij eerdere projecten hebben we besloten om voor een hoogwaardig product te kiezen, in de hoop dat de klanten onze keuze zouden begrijpen. En dat was ook nu - tot mijn grote genoegen - weer het geval.”

Trots op het eindresultaat

Giorgio steekt zijn trots en tevredenheid over het resultaat zeker niet onder stoelen of banken. “We hebben echt iets unieks weten te creëren op een unieke locatie bovendien. We kunnen zien dat dit niet alleen wordt gewaardeerd door andere architecten en professionals in onze sector, maar vooral ook door de mensen die in deze huizen wonen. Ik ben er dan ook van overtuigd dat we echt recht hebben gedaan aan de speciale locatie waar we hebben mogen werken.”

 


Credit: Thea van den Heuvel



Dit artikel komt uit Stedebouw & Architectuur

Deel dit artikel