Artikel

Sensor Unit verzamelt nuttige data voor gezonde leefomgeving

De overheid hecht steeds meer waarde aan een gezonde luchtkwaliteit en geluidsdruk in steden. De Lichtmast Sensor Unit van Connected Worlds maakt inzichtelijk hoe het met deze zaken ter plekke is gesteld.

“De digitalisering van de openbare ruimte betekent een enorme verandering in de manier waarop overheid, bedrijven en burgers die openbare ruimte gaan gebruiken”, zegt Hans Nouwens van het bedrijf Connected World. En juist in een tijd waarin ‘onze leefomgeving steeds drukker wordt en we er steeds hogere eisen aan stellen’ kan data helpen bij het inrichten van een gezondere leefomgeving.

Gezonde leefomgeving

De Lichtmast Sensor Unit is een digitaal hulpmiddel bij het creëren van een gezonde leefomgeving. “Met de Sensor Unit kun je de luchtkwaliteit meten, maar ook bijvoorbeeld geluidsmetingen doen”, vertelt Nouwens. De werking van Sensor Unit is eenvoudig: het apparaat kan op iedere plek van iedere bestaande lichtmast geplaatst worden. “Doordat de Lichtmast Sensor Unit uit twee losse delen bestaat kan deze op elke bestaande en nieuwe lichtmast gemonteerd worden en is er geen noodzaak om een lichtmast of armatuur te vervangen”, aldus Nouwens. Het beheer van de sensoren kan op afstand gedaan worden.

Slimste project van Nederland

Het idee voor de Lichtmast Sensor Unit ontstond tijdens een participatieproject voor het meten van de luchtkwaliteit in Nijmegen. Dit project werd bekroond met de prijs voor het slimste project van Nederland. Inmiddels maken zeven gemeenten gebruik van de Sensor Unit.


Het idee van Connected Worlds is één van de inzendingen van de Inspiratie Award 2017. Deze Award wordt op 16 november uitgereikt op het Openbare Verlichting Congres Ruimte en Licht. Kijk hier wat de Award de winnaars van 2016 heeft opgeleverd.

 

Deel dit artikel