Artikel

Jordaanse architecten lossen lege plekken op met pop-up speeltuinen

Twee architecten uit Jordanië hebben een systeem ontworpen om ad-hoc speeltuinen in steden, vluchtelingenkampen en andere spelontberende ruimten te bouwen.

Het zogeheten Playscapes-systeem is ontworpen door Sarah Abdul Majid en Sandra Hiari in hun woonplaats Amman, een stad waar openbare parken en dus speelruimte voor kinderen schaars zijn.

 

Ingewikkeld is het systeem niet: Playscapes bestaat voornamelijk uit eenvoudige houten kisten, die als bouwblokken gebruikt kunnen worden voor het maken van speeltoestellen, speelhuizen, zandbakken, zitplaatsen, plantenbakken of andere functionele elementen. Er is geen speciaal gereedschap nodig om de constructies op te bouwen. De houten onderdelen hebben een soortgelijke vorm als pallets en kunnen met elkaar verbonden worden met behulp van houten stangen.

Mogelijkheden eindeloos

Volgens beide architecten is er brede interesse in Playscapes. “Er is onder andere interesse van scholen en kinderdagverblijven, omdat het systeem opnieuw kan worden geconfigureerd voor verschillende leeftijdsgroepen”, vertelt Majid aan Dezeen. “De mogelijkheden zijn eindeloos, het hangt alleen af ​​van ieders verbeeldingskracht en ruimtevereisten.”

Gebrek aan openbare ruimte

Beide architecten deden inspiratie op in de openbare ruimte van Amman. Of eigenlijk: het gebrek aan openbare ruimte in de stad in Jordanië. De stad groeide in de twintigste eeuw uit van een bevolking van 2.000 tot 4 miljoen en heeft mede door de explosieve groei weinig parken en openbare ruimte. “Wel hebben we veel leegtes in de stad”, aldus Majid. "Er zijn niet veel groene ruimten of speciale speeltuinen in Amman, of een andere stad in Jordanië, en we hebben veel leegtes in de stad," zei Majid. "Deze lege plekken worden tot leven gebracht door ze te vullen met speelplaatsen or stadsmeubilair.”Dit artikel komt uit BuitenSpelen

Deel dit artikel