Artikel

Nieuwe verlichting laat dorp opnieuw stralen

Winkelcentrum De Hamershof in Leusden wordt grondig opgeknapt. Winkels en appartementen krijgen een heel andere look en er is een nieuw gemeentehuis gebouwd. De aangrenzende openbare ruimte wordt vanzelfsprekend ook aangepakt. De witte natuurstenen verharding is een van de meest in het oog springende elementen van de herinrichting.

Het ontwerp van de verlichting voor het gebied is gemaaktdoor Technische Advies Bureau Stouwe (TAST), die tevens de technische engineering van de installatie voor zijn rekening nam. “De gemeente wilde wat betreft de openbare verlichting iets anders dan anders. We hebben drie varianten voor de gemeente uitgewerkt. De keuze viel op de variant met hoge masten en spots.” 


De masten van tien meter hoog zijn voorzien van Xeon 3RGBW armaturen van GHM Eclatec. De spots worden aangestuurd met DMX. Met deze verlichting kunnen alle kleuren van de regenboog gemaakt worden, wat door de witte verharding extra goed tot zijn recht komt. “En tijdens de feestdagen is extra sfeerverlichting niet meer nodig”, voegt Van der Stouwe toe. “Bovendien kunnen we tijdens evenementen spelen met de kleuren. Zo was er laatst een jazzfestival met een paars kleurenthema, dat kunnen we met deze spots verzorgen.”

Gemak voor beheerder 

De keuze voor GHM Eclatec werd gemaakt op basis van prijs en kwaliteit. Van der Stouwe: “De spots zijn niet altijd met RGBW te verkrijgen. Bovendien heeft dit systeem één kabel, zodat het voor de monteurs ook makkelijker wordt.” Bijkomend voordeel voor de beheerder in Leusden is dat de DMX-installatie is aangesloten op het objectbeheersysteem van de gemeente. “Met dit systeem worden alle 6000 lichtpunten in de gemeente al aangestuurd enhet systeem bedient dit dus ook. Er is dus geen apart beheersysteem nodig.” 


Toen de masten met spots net waren geïnstalleerd, waren de reacties niet altijd even positief. Begrijpelijk, vindt Van der Stouwe. “We konden de verlichting nietmeteen goed uitrichten, dit omdat we niet direct met een hoogwerker over het natuursteen konden rijden, het heeft daarom even geduurd voordat we de verlichting goed konden uitrichten. We hebben de verlichting wel gedimd om de overlast te beperken. Nu de verlichting helemaal goed staat, krijgen we zelfs mailtjes van bewoners met complimenten en dat is natuurlijk heel leuk.” 


Dit artikel is verschenen in Straatbeeld 06/2019. Lees meer van Straatbeeld in onze bibliotheek

Deel dit artikel