Artikel

Regiegemeente Roosendaal besteedt inspectie en onderhoud van speeltoestellen uit

Een regelmatige inspectie van speeltoestellen is onmisbaar bij het creëren van een veilige speelplek. In Roosendaal wordt dit werk uitbesteed aan een specialist.

De gemeente Roosendaal heeft 228 speelplekken met 1852 speeltoestellen en nog eens 7 locaties voor natuurlijk spelen die bij elkaar 77 speelelementen hebben. Het beheer en onderhoud van deze speelplekken wordt gedaan voor de firma ABOS in opdracht van Jack de Goot, projectleider bij de gemeente. “We maken al lang gebruik van de diensten van ABOS en hebben nu een vijfjarig contract voor het onderhoud en inspecteren van onze speelvoorzieningen”, begint De Groot. “We streven ernaar een regiegemeente te zijn door meer uit te besteden en dus minder met eigen mensen te doen. Bovendien gaat het om specifieke werkzaamheden, die steeds moeilijker in eigen beheer zijn uit te voeren.”

 

Roosendaal kiest er bewust voor om de inspectie en het onderhoud niet bij de leveranciers van de speeltoestellen zelf neer te leggen. “Deze moet vaak van ver komen en niet alle leveranciers hebben eigen personeel dat op stel en sprong kan langskomen voor een (spoed)reparatie. Het is ook veel overzichtelijker om met één partij te werken die dan meteen van alles op de hoogte is en alles vastlegt in het door hun beheerde onderhoud- en inspectiesysteem.”

 

Als regisseur moet De Groot wel op de hoogte blijven van de stand van zaken rond de speelplekken. “Er is regelmatig overleg om zaken door te nemen. Daarnaast verzorgt ABOS de draaiboeken voor de onderhoudsrondes die de overige aannemers uitvoeren en verwerkt ABOS de gegevens hiervan in het beheersysteem. Hierdoor is altijd te achterhalen wanneer er onderhoud is gepleegd, een reparatie is uitgevoerd of een speeltoestel is vervangen of verwijderd. Uit de rapportage volgen automatisch de benodigde vervangingen van zowel de toestellen als de rubberondergronden.”

 

Wat betreft De Groot is de veiligheid van spelende kinderen in Roosendaal gewaarborgd. “Medewerkers van ABOS zijn erg kundig, zowel wat betreft uitvoeren reparaties, het toepassen van de wettelijke regels bij de inspecties en nieuwe aanleg als het beheren van het totale areaal”, klinkt het tevreden.

 Dit artikel komt uit BuitenSpelen

Deel dit artikel