Kennis uit de Openbare Ruimte 2016!

dinsdag 20 december 2016
timer 3 min
Een terugblik op het afgelopen jaar. Welke kennis heeft u opgedaan op het gebied van (de inrichting van) de openbare ruimte?

Handboek Prettige Plekken

De openbare ruimte speelt een grote rol in het dagelijks leven van mensen en de aantrekkelijkheid van steden. Een prettige en bruikbare openbare ruimte is essentieel voor de leefbaarheid van steden en draagt bij aan gezondheid, duurzaamheid en een aantrekkelijke woon- en werkomgeving. Omdat er weinig informatie ‘bij elkaar’ bleek te zijn over de relatie tussen gebruik en ontwerp en inrichting van 'openbare ruimte' hebben Rosemarie Maas en Kyra Kuitert, gebaseerd op eigen werk, literatuur- en locatieonderzoek en de input van een brede expertgroep, het boek Prettige Plekken - Handboek Mens & Openbare Ruimte in samenwerking met Acquire Publishinggeschreven. Inmiddels zijn er al meer dan 300 boeken verkocht!


Building Holland 2016

De afgelopen twee jaar is het event Building Holland in samenwerking met Acquire Publishing door Duurzaam Gebouwd en RAI Amsterdam getransformeerd tot hét integrale kennis- en netwerkevent voor de bouw- en vastgoedsector. Stedebouw & Architectuur organiseerde nu voor de tweede keer een serie Stedebouw & Architectuur Talks tijdens Building Holland. Gedurende twee middagen vonden op Nexus Stage in totaal 12 presentaties plaats met als rode draad innovaties in de bouw- en ontwerppraktijk.


Dag van de Openbare Ruimte in Utrecht

De Dag van de Openbare Ruimte is al jaren de grootste vakbeurs over ontwerp, inrichting, onderhoud en beheer van openbare ruimte in Nederland. De beurs groeit jaarlijks en blijft, net als onze openbare ruimte, in ontwikkeling. Om deze groei optimaal te kunnen faciliteren, is de Dag van de Openbare Ruimte in 2016 verhuisd naar de Jaarbeurs in Utrecht. Daar bezochten maar liefst 5.800 geïnteresseerden de beurs, een toename van 13,5% ten opzichte van 2015 en tevens een record.

 

In samenwerking met deskundige sprekers en kennisinstituten verzorgde Acquire Publishing een aantal inspirerende Talks over actuele onderwerpen op het Acquire Meeting Point. Korte presentaties, volop ruimte voor vragen én gezellig napraten met de sprekers in de Acquire Lounge.


Ruimte en Licht Festival

Het Ruimte en Licht Festival in Eindhoven bood een dag vol kennis en inspiratie op het gebied van alles wat met Verlichting in de Openbare ruimte te maken heeft. Het festival werd- zo is gebleken uit de evaluaties- als goed beoordeeld door de deelnemers. 

 

Licht in de openbare ruimte is een inspirerend en uitdagend vakgebied. Nieuwe mogelijkheden dienen zich in sneltreinvaart aan: technologie, smart lighting, asset management, participatie, beleving. Samenwerking tussen specialisten is vereist. Ontwerpers, beheerders, beleidsmakers, stedenbouw- en verkeerskundigen, toeleveranciers, adviesbureaus, ICT-specialisten moeten hun eigen kennis én netwerk up to date houden. Informatie: www.ruimtelichtfestival.nl


Nationaal Congres Openbare Ruimte

Op 24 november vond het Nationaal Congres Beheer Openbare Ruimte 2016 (NCBOR) plaats in Rotterdam. Het congres werd georganiseerd door CROW en CROW Levende Stad samen met gastgemeente Rotterdam en mediapartner Acquire Publishing. De CROW-dagvoorzitters Ineke Westerbroek, Harro Verhoeven en Ceciel van Iperen loodsten de deelnemers vakkundig door de dag met als kern: elkaar ontmoeten - van elkaar leren - met elkaar delen. Met een record aantal van ruim 300 bezoekers, een thema dat aansprak, een ijzersterk inhoudelijk programma en lekkernijen van het Rotterdamse 'Koekela', was het een geslaagde vierde editie.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

De straat is van iedereen

10 apr om 09:57 uur
Deze week, van 6 tot en met 12 april is het de week van de rechtvaardige straat. In deze week is er extra aandacht…
Lees verder »

Mooi fietsparkeren bij de Meelfabriek in Leiden

27 mrt om 11:54 uur

De Meelfabriek, opgericht in 1884, deed ooit dienst als een stoommeelfabriek. Na de Tweede Wereldoorlog maakte…

Lees verder »
descriptionArtikel

Van Muijlwijkstraat Arnhem nu stuk groener en veiliger

23 feb om 11:20 uur

Van de ‘lelijkste straat van Arnhem’ naar de ‘groenste en coolste’ straat van de stad. De Van Muijlwijkstraat…

Lees verder »
descriptionArtikel

De ideale samenruimte vraagt om een andere kijk

3 feb om 10:42 uur

Het leven speelt zich grotendeels buitenshuis af, overal waar mensen samenkomen. Deze samenruimtes zijn goed…

Lees verder »
eee
descriptionArtikel

Groene oase maakt van Raalte weer een stralend dorpshart

21 jan om 16:03 uur
Het centrum van Raalte heeft een metamorfose ondergaan. Het is getransformeerd van een versteende omgeving naar…
Lees verder »
rrrr
descriptionArtikel

Verduurzamen van de buitenruimte met groen, blauw én grijs

18 jan om 12:07 uur
Bij het ontwerpen, realiseren en in stand houden van de openbare ruimte is veel aandacht voor verduurzaming. Dit…
Lees verder »

De Gedenktuin; een plek waar kinderen kunnen spelen, ontdekken en herdenken

9 jan om 11:43 uur

Ons hart gaat sneller kloppen als we mogen samenwerken, als er aandacht is voor vorm, materiaal, kleur en…

Lees verder »
descriptionArtikel

Inwoners Hoogkerk verbeteren leefbaarheid met eigen burgerbegroting

2 jan om 09:17 uur

Hoe zou het zijn als je als inwoner van een dorp of stad geheel of gedeeltelijk kunt meebeslissen over waar het…

Lees verder »