Artikel

Winnaar eerste Inspiratie Award: the year after

Op het eerste Openbare Verlichting Congres Ruimte en Licht zag ook de Inspiratie Award het levenslicht. Het Beeldend Beleidsplan van Licht en Donker Advies ontving uit handen van juryvoorzitter Wijnand Beemster de eerste prijs. Hoe kijken de winnaars terug?

Jaklien Vlasblom van Licht en Donker Advies was met stomheid geslagen toen ze haar naam hoorde bij de bekendmaking van de winnaar van de Inspiratie Award 2016. "Het was een geweldige verrassing. Zeker toen het juryrapport voorgelezen werd en ons project zoveel waardering kreeg. Dat was toch een soort mijlpaal voor ons." 

 

Enige tijd eerder stuurde Vlasblom haar idee in. "We vonden én vinden de Inspiratie Award een goed initiatief. Het geeft een podium aan vernieuwende ideeën en projecten. Juist omdat het zo breed is, en allerlei projecten kunnen meedingen, is het inspirerend. Op het Lichtfestival kwam in korte tijd een kleurrijk palet aan initiatieven voorbij. We hebben van alle pitches genoten. Bovendien gaf het ons extra publiciteit voor het product waar we al een paar jaar met veel inzet aan werkten. Die kans wilden we niet laten lopen!"

 

Het Beeldend Beleidsplan van Licht en Donker Advies is een alternatief voor de lijvige beleidsplannen die vaak door gemeenten worden gepubliceerd. Weliswaar inzichtelijk voor alle betrokkenen, maar vaak niet heel toegankelijk. "Met een beeldend plan breng je jouw vakgebied, kennis en keuzes dichterbij de mensen. Verlichting raakt ons allemaal. Een beeldend plan opent de black box van dit complexe vakgebied met eenvoudige teksten en veel beeld. Iedere lezer kiest wat hem of haar interesseert", legt Vlasblom uit. 

 

Inmiddels wordt het Beeldend Beleidsplan steeds vaker toegepast. "Er is nu een mooie serie beleidsplannen in gebruik en niet alleen voor licht in de openbare ruimte. Provincies en gemeenten weten ons steeds vaker te vinden voor andere beleidsvelden waar inwoners en bedrijven een groot belang hebben bij de keuzes die de overheid maakt. Het beeldend plan biedt een basis voor de communicatie naar buiten én naar eigen bestuurders en collega’s."

 

Het winnen van de Inspiratie Award heeft Vlasblom en haar collega's geen windeieren gelegd. "Om te beginnen heeft het ons positieve publiciteit opgeleverd. Daarnaast was het voor ons een impuls om het beeldend plan verder te ontwikkelen. De vormgeving is helemaal vernieuwd, de doelgroep verbreed. Er is veel gebeurd in 1 jaar. Het winnen van de Award was dus een bron van inspiratie voor ons!" 

Doe mee!

Ook dit jaar wordt de Inspiratie Award uitgereikt. Doe mee! Kijk hier voor meer informatie en aanmelden.

 

Deel dit artikel