Artikel

10 punten die een stad speelbaar maken voor kinderen

Voor de bekende website Childinthecity.org onderzocht Adrian Voce hoe overheidsbeleid bij kan dragen aan de speelbaarheid van een stad. Na een reeks artikelen destilleerde hij tien punten die een stad extra speelbaar maken.

1. Beëindig de overheersing van het verkeer in kinderrijke gebieden. Volgens Voce zouden voetgangersgebieden, thuiszones en speelstraten de norm moeten zijn voor stedelijke gebieden.

 

2. Spelen moet een hogere prioriteit hebben bij het ontwerpen van de openbare ruimte. Zorg ervoor dat de openbare ruimte te allen tijde speelbaar is voor kinderen.

 

3. Richt openbare speelplekken anders in. De speelruimte van kinderen moet niet worden gedefinieerd door hekken en allerlei veiligheidsmaatregelen, maar geïntegreerd zijn in een leefbare en speelbare ruimte.

 

4. Durf het aan om onbenutte ruimte te laten gebruiken door gemeenschappen. De inventiviteit en speeldrang van kinderen zullen de buurt al snel animeren.

 

5. Bouw en onderhoud traditionele speeltuintjes in achtergestelde gebieden, daar waar veilige openbare ruimte zeldzaam is.

 

6. Maak parken toegankelijk voor iedereen, dus ook voor tieners. Veel openbare parken zijn door hun strenge en deftige inrichting bijna verboden terrein voor de jeugd.

 

7. Zorg ervoor dat de kinderopvang echt kindvriendelijk is door ze te bemannen met gekwalificeerde speelspecialisten. Volgens Voce zijn sommige leerassistenten, hoe toegewijd ook, van nature geneigd om het gedragsregime van de basisschool voort te zetten op de kinderopvang. Die instelling leidt ertoe dat kinderen zich acht uur of meer per dag in een schoolse omgeving bevinden. Speelvrijheid en –mogelijkheden zijn van groot belangrijk bij een kinderopvang.

 

8. Verwelkom kinderen in de openbare ruimte. Moedig spelsessies aan.

 

9. Het schoolplein is bij uitstek de plek om te spelen. Toch worden alle speelfaciliteiten van school onderbenut. Stel het schoolterrein open voor buurtspel.

 

10. Ontwikkel veilige routes naar scholen, parken en speelplaatsen. Mobiliteit speelt een sleutelrol in de ontwikkeling van een speelvriendelijke stad. Door een web van veilige, toegankelijke en vertrouwde routes staan kinderen met speelplaatsen en dus ook met elkaar in connectie.Dit artikel komt uit BuitenSpelen

Deel dit artikel