Artikel

Zo kunnen kinderen zelf hun favoriete schoolplein ontwerpen

De inspraaktool Pic2School laat kinderen de eerste stap zetten in het ontwerpen van een schoolplein. De gedachte achter het Vlaamse concept is dat kinderen met hun ideeën ontwerpers inspireren voor een uiteindelijk ontwerp voor een schoolplein.

 

In Vlaanderen zijn veel schoolpleinen niet meer dan een groot plak beton. Misschien nog een klimrek erop, maar dat is het dan wel. Niet echt uitdagend. “Maar is er een verandering gaande. Vlaanderen zet in op de vergroening van schoolpleinen. En niet alleen schoolpleinen, de hele openbare ruimte eigenlijk”, vertelt Sabine Miedema namens Kind & Samenleving, de Vlaamse organisatie die zich richt op de inspraak en participatie van kinderen binnen de samenleving.

Iconenboekje 

Het idee van Pic2School is dan ook uit de koker van Kind & Samenleving. Pic2School is volgens de officiële beschrijving een inspraaktool voor scholen om samen met kinderen een schoolplein te ontwerpen of te verbeteren. Het concept werkt aan de hand van een iconenboekje. Het boekje staat vol met ideeën, speeliconen om het schoolplein avontuurlijker en speelser mee te maken. “Maar kinderen mogen ook zelf hun fantasie de vrije loop laten.”

 

(Tekst gaat verder onder de foto)

 

De bedoeling is om kinderen nauw te betrekken bij de inrichting van de speelruimte. Wat willen ze? En wat niet? “Een handige manier is om de kinderen in groepjes te verdelen. Ieder kind krijgt afzonderlijk drie muntjes. Maar misschien willen ze wel een speelmogelijkheid van vier muntjes. Dat betekent dat ze als groepjes moeten overleggen en soms ook concessies moeten doen. Zo krijgen kinderen ook door dat niet alles betaalbaar is en tot de mogelijkheden behoort”, vertelt Miedema.

"Kinderen bieden inzichten" 

Inmiddels hebben diverse scholen in Vlaanderen gebruik gemaakt van de gratis tool. Dankzij Kind & Samenleving deed Freinetschool De Tandem in Brugge de eerste ideeën op voor het ontwerp van de speelplaats. “We kijken vaak vanuit volwassenen naar de speelmogelijkheden van kinderen, maar nog beter is om de kinderen er zelf bij te betrekken. Kinderen bieden geregeld inzichten die volwassenen nooit zouden bedenken”, besluit Miedema.


Klik hier om het iconenboekje en een handleiding te downloaden.Dit artikel komt uit BuitenSpelen

Deel dit artikel