Artikel

De sigaret is allang niet meer gewoon in speeltuinen

Binnen roken is allang niet meer van deze tijd. Nu de sigaret definitief is geweerd uit cafés en restaurants, is de openbare ruimte aan de beurt. Steeds meer speeltuinen, kinderboerderijen, sportvelden en schoolpleinen worden rookvrij. “Er is een positieve beweging in gang gezet.”

De Rookvrije Generatie, een samenwerking tussen de drie grootste gezondheidsfondsen in Nederland (Hartstichting, Longfonds en KWF Kankerbestrijding), pleit sinds vorig jaar voor een rookvrije openbare ruimte. Het concept richt zich vooral op de bewustwording van kinderen. Niet voor niets luidt het credo: op naar een rookvrije generatie.

Vizier gericht op kinderen

Daarom wordt het vizier vooral gericht op openbare ruimte waar kinderen zich veelal begeven. Dus speeltuinen, kinderboerderijen, sportvelden en schoolpleinen. “Als het over kinderen gaat, dan wil iedereen meewerken. Zelfs roken”, vertelt een woordvoerster van de Rookvrije Generatie.

 

“De effecten zijn positief. Zo mag er ook niet meer gerookt worden in de wachtrijen bij de Efteling. Allerlei voorbeelden van een verandering in de bewustwording.” De cijfers staven de veranderende bewustwording. Zo is 82 procent van de Nederlanders voorstander van een rookvrije speeltuin, blijkt uit een onderzoek van TNS NIPO in opdracht van KWF (2017).

Sportverenigingen

Ook bij sportverenigingen is een kentering zichtbaar. Inmiddels hebben bijna 200 sportclubs afspraken gemaakt over roken op het terrein. En uit onderzoek van het Mulier Instituut, uitgevoerd in 2016, komt naar voren dat ruim driekwart van de schoolpleinen op basisscholen rookvrij zijn, tegenover de helft van de scholen in het voortgezet onderwijs.

 

Wat scholen betreft: alle schoolpleinen moeten in 2020 rookvrij zijn. “Steeds meer komen de neuzen dezelfde kant op te staan. De eerste stap is draagvlak creëren. We hopen dat steeds meer plekken rookvrij worden. Het gaat steeds sneller.”Dit artikel komt uit BuitenSpelen

Deel dit artikel