Artikel

Circulair, digitaal en duurzaam

Op Building Holland richt Vandersanden zich dit jaar op de centrale thema’s van de beurs: circulair, digitalisering en duurzaamheid. Daarnaast ziet het bedrijf in de markt een verschuiving richting totaaloplossingen, waarbij verschillende materialen en onderdelen van een gebouw zijn geïntegreerd tot één systeem.

Tekst: Peter Bekkering 


Vandersanden
is een familiebedrijf met als motto ‘Het mooiste maak je samen’. Dat vertaalt zich in verschillende doelstellingen. Met als eerste ‘partner willen zijn bij het creëren van mooie gevels’
. Een tweede doelstelling is om ‘het meest innovatieve bedrijf te willen zijn’, zowel bij productontwikkeling als bij systeem- en conceptontwikkeling.


Vandersanden
heeft voor die innovatie
s een aparte divisie, ‘Bricks Solutions’, die zich bezighoudt met gevelsystemen die zowel geventileerd als niet geventileerd kunnen worden aangebracht.Vandersanden beschikt over in-house engineers, labo’s en testfaciliteiten, waaronder een eigen klimaatkamer. Zo is Vandersanden intensief bij elke ontwikkeling betrokken, dit is als het ware de ‘kraamkamer’ van het bedrijf waar nieuwe producten en systemen worden gecreëerd.

Signa® gevelsystemen voor geventileerde gevels 

Victor Albers, adviseur gevelsystemen bij Vandersanden: “Op de beurs Building Holland 2019 gaan we inzetten op prefab-toepassingen. We zien in de markt een verschuiving van traditioneel omgaan met materialen naar een totaaloplossing, waarbij verschillende materialen zijn geïntegreerd tot één. Dit zullen we ook illustreren met het tonen van verschillendemock-ups, waarbij we de combinatie maken van achterconstructies en de afwerking op die achterconstructies met onze gevelsystemen tot een geprefabriceerd, steigerloos en verdiepingsbreed element.


Een
van de mock-ups wordt afgewerkt met het Signa-gevelsysteem, een geventileerd circulair systeem, dat wordt opgehangen op een achterconstructie en demontabel en dus circulair inzetbaar is.De grootste voordelen van het Signa-gevelsysteem zijn de snelheid, weersonafhankelijkheid, enginering vóór destart van een project en nagenoeg geen afval op de bouw.” Albers noemt nog een voordeel van Signa: “Je hebt onbegrensde mogelijkheden in het afwerken met baksteen. Je kunt namelijk bijna elke mogelijke vorm uit de baksteen zagen, zodat de architect zijn eigen patroon kan ontwerpen.


Op de stand laten we ook een impressie van een
recent project met Signa zien, de Hanzehogeschool in Groningen, een ontwerp van JHK Architecten dat we met BAM realiseren. Daarbij laten we ook de productie van de gevelelementen zien. Wij geloven in de industrialisatie 4.0, waarbij je met slimme software en robotisering van het proces, zowel op eigen locatie als bij onze partners, sneller en kostprijsverlagend kunt werken.


We brengen
op en in onze Signa-panelen ook een QR-code en een RFID-chip aan, zodat we deze altijd kunnen scannen en reproduceren. We zien wie het heeft gemaakt en wanneer en kunnen zo ook monitoren hoe het paneel zich gedraagt, bijvoorbeeld bij verschillende weersinvloeden.

Duurzaamheid 

Ook met het thema duurzaamheid is Vandersanden volop bezig. “In oktober 2017 hebben we eenstart-up overgenomen in het Belgische Maasmechelen. Daar produceren we momenteel ecologische gebakken steenstrippen, de ECO-baksteenstrippen. Deze zijn 70 procent duurzamer geproduceerd dan de gekende gezaagde baksteenstrippen. Dat komt omdat deze strippen rechtstreeks in de mal geproduceerd worden, waarbijalle grondstoffen gebruikt worden en we dus geen afval hebben. Daarnaast verlaagt het ons energieverbruik en daarbij ook de kostprijs met 25 procent.” Vandersanden gelooft heilig in de ECO-baksteenstrip. Bovendien zal Vandersandenstraks het complete assortiment van bakstenen ook gaan aanbieden als in de mal gevormde baksteenstrippen. De architect behoudt daarmee zijn enorme keuzevrijheid.” 


Vandersanden
hanteert bij de
ECO-baksteenstrippenproductie een uniek procedé. “Daar waar andere Duitseproducenten een strengpers gebruiken, maken wij gebruikvan een handvorm procedé . Dit om die typische Nederlandse uitstraling te geven aan de ECO-baksteenstrippen.Daarnaast produceren we deWasserstrich ECO-baksteenstrip, die met een tafelpers wordt geproduceerd zoals wij die kennen uit Denemarken. Dit geeft een verfijnd uiterlijk met een zachte glans. De ECO-baksteenstrips zijn zelfs verkrijgbaar in een verouderde look, met sinds kort een nieuw lang formaat van 29 centimeter. Dit zorgt voor een modern karakter in een voegloze verwerking.

E-Board® 

De (ECO-) baksteenstrippen worden ook dikwijls toegepastin combinatie met E-Board®van Vandersanden, een duurzaam gevelisolatiesysteem dat inmiddels acht jaar op de markt is. “We gebruikten E-Board® aanvankelijkvooral voor de verduurzaming van het huidige woningbestand, dus bij grootschalige renovaties waarbij men naar een verbeterd energieprestatielabel wil. We bevestigenE-Board® op bestaande gevels,die vervolgens worden voorzien van keramische baksteenstrippen.


Inmiddels wordt
E-Board®ook veel in nieuwbouw toegepast. Dat komt onder andere vanwege de steeds strengere eisen met betrekking tot het (bijna) energieneutraal zijn van woningen.Dit heeft tot gevolg dat gevels steeds dikker worden om de gewenste isolatiewaarden te kunnen waarborgen. Wij spelen daarop in met een systeem dat veel slanker en lichter is. Het E-Board® systeem weegt namelijk maar 32 kilo per vierkante meter, terwijl een traditionele baksteengevel circa zes keer zoveel weegt. Daar komt bij dat er minder voorzieningen in de gevel nodig zijn voor onder andere verankering en geveldragers. Ook het aantal dilataties is de helft minder. 


E-Board
® isolatieplaten uit EPS-HR zijnbeschikbaar in diktes van 4 tot en met 30 centimeter. “We zien dat architecten de diverse diktesook combineren, waardoor je verspringende en levendige gevels krijgt met een speels reliëf.” 


Naast renovatie en nieuwbouw
is E-Board® ook dikwijls toegepast in transformaties van bestaande gebouwen. “Dit zijn dan bijvoorbeeld kantoorpanden die wonen als nieuwe bestemming krijgen. Ook hierbij kan E-Board® een snelle en slanke oplossing zijn om de gebouwen niet alleen meer thermisch comfort te geven, maar ook om een volledig nieuw en eigentijds uiterlijk met de kwaliteit van baksteen te creëren. 

 Dit artikel komt uit Stedebouw & Architectuur

Deel dit artikel