Artikel

Warmtepompen zijn ook comfortabel

Alklima/Mitsubishi Electric heeft al vijf jaar de ‘Road to Electric’ als leidend thema. Op Building Hollland legt het bedrijf dit jaar de nadruk op het feit dat bij verwarmen en conditioneren van zowel woning- als utiliteitsbouw ook de comfortwinst en duurzaamheid van groot belang zijn. Tijdens Building Holland lanceert Alklima het consumentenlabel Hartverwarmend.

Tekst: Peter Bekkering


Onder het label Hartverwarmend gaan wij de consument laten zien wat een warmtepompsysteem voor hen kan betekenen, wat deze techniek precies inhoudt en geven we inzicht in de verhoogde comfortbeleving”, verteltErwin Tuijtel, business strategicmanagerbij Alklima. “Mensen associëren warmtepompen nu vooral met techniek, maar realiseren zich niet wat ons all-electric-systeem kan betekenen op het gebied van comfort, rendement en duurzaamheid. Op het gebied van comfortis het een systeem dat de meeste woningen die sinds 2005 zijn gebouwd prima kan verwarmen en van tapwater kan voorzien.  
Bij woningen van voor 2005 is de uitdaging complexer, maar dankzijinnovatie heeft Alklima ook daarvoor in de toekomst een oplossing: de CO2-warmtepomp. Als de woning ook nog duurzamer moet worden, moeten er drie zaken gebeuren: als eerste kijken naar de isolatie om de energievraag te beperken en het comfortniveau te verhogen. Ten tweede:kijken naar het ventilatiesysteem. Een goed geïsoleerde woning heeft ventilatie nodig. Dankzij warmte-terugwintechniek is dit efficiënt te realiseren. Ten derde: de benodigde energie duurzaam opwekken,bijvoorbeeld door middel van zonnepanelen. 


Tuijtel wijst erop dat Alklima/Mitsubishi Electric die innovatieve aanpak, die in Nederland voor woningen als relatief nieuw wordt gezien, al een kwart eeuw hanteert bij kantoren. “Het is dus een proven technology.” In 25 jaar is het product continu doorontwikkeld. “Bij kantoren hebben we een koelvraag, een warmtevraag en een ventilatievraag op te lossen.Daarvoor zetten we reeds lange tijd de VRF-warmtepomp in. 
Ook deze VRF
-warmtepomptechniek kent een continue doorontwikkeling. Zo heeft Alklimavorig jaar de HVRF-warmtepomptechniek geïntroduceerd, de hybride variant. Daarbij combineert het bedrijf de flexibiliteit en de energie-efficiency van de VRF met een lage GWP-waarde (Global Warming Potential),behaald door de hybride techniek. Met deze techniek loopt Alklimaal voor op de veranderende Europese regelgeving omtrent GWP-waarde. 


Op Building Holland wil Alklima ook aandacht vragen voor het aspect geluid van warmtepompen.Tuijtel: “We tonen een apart ontworpen lijn van residentiële warmtepompen waarvan het geluidsniveau al minimaal is. Daarnaast zijn er nog mogelijkheden waarmee de inpassing van een warmtepomp met een laag geluidsniveau nog gemakkelijker kan. Zoals een speciaal ontworpen omkasting die het geluid reduceert. Die omkasting is een primeur voor deze editie.  
Het aspect geluidis in de woningbouw een extra aandachtspunt, al maakt Tuijteldaar wel een kanttekening bij.Geluid is altijd al een aandachtspunt geweest in de ontwerpen die gemaakt zijn. Wanneer er samen met een installateur en aannemer naar de inpassing van een warmtepomp wordt gekeken, komt dit geluidsaspect altijd naar voren en wordt naar de juiste opstelling gekeken. 


Een ander aspect is de esthetiek en
mogelijk het ruimtegebrek. Om de warmtepomp netjes weg te werken, ontwikkelde Alklimatwee jaar geleden de Watzz-Up-oplossing. Tuijtel: “Dat is een manier om de warmtepomp in een surrogaatschoorsteen weg te werken. Zeker bij renovatie is dat een optie omdat daar vaak geen plek is voor een warmtepomp.” 

 Dit artikel komt uit Stedebouw & Architectuur

Deel dit artikel