< Ga terug naar zoekresultaten Artikel

Placemaking in de praktijk: Zwollenaren aan de slag

De openbare ruimte rond station Zwolle gaat in de komende jaren flink op de schop. In het kader van project Spoorzone wordt niet alleen het plein vlak voor het station onder handen genomen, maar bijvoorbeeld ook de route naar het centrum en het Lübeckplein ten zuiden van het station.

Het Lübeckplein is een groot plein in de wijk Hanzeland. Dagelijks passeren duizenden studenten het plein op weg naar Hogeschool Windesheim. Er zitten ook veel bedrijven in de buurt plus het stadskantoor van de gemeente Zwolle waar inwoners hun burgerzaken kunnen regelen. Tel daar de achterliggende wijk bij op en in potentie heeft het plein een enorme doelgroep. En toch wordt het Lübeckplein niet echt omarmd door de Zwollenaren.

&nbsp;

Reden voor de organisatoren van de Placemaking Week om op uitnodiging van de gemeente, provincie Overijssel en ondernemer Gooitske Zijlstra de hoofdstad van Overijssel te bezoeken, vooral om concrete initiatieven te bedenken om het plein nieuw leven in te blazen. “We wilden vooral hun creativiteit en denkkracht benutten bij de vraag hoe we&nbsp; van het plein wél een gave plek kunnen maken”, vertelt Anne-Marie Mosterman, gebiedsmanager bij de gemeente Zwolle. Ook bewoners denken actief mee over de toekomst van het gebied. Bijvoorbeeld tijdens het Spoorcafé, dat elke maand wordt georganiseerd door de gemeente Zwolle, NS, ProRail en de provincie Overijssel. “Op deze bijeenkomsten praten de bewoners mee over de plannen binnen het project Spoorzone”, aldus Mosterman. “Niet achteraf, als de plannen al klaar zijn, maar aan de voorkant.”

&nbsp;

Op 18 oktober stond het Spoorcafé in het teken van placemaking. Bewoners bogen zich onder meer over de vraag hoe van het Lübeckplein een prettige plek gemaakt kan worden. Iedereen is het erover eens wat er mis is met het plein: de rode verharding, de hoge gebouwen, het gebrek aan horeca in de avonden en weekenden en de harde wind die over de vlakte waait. Ideeën om het beter te maken waren er ook voldoende. “Maak van de vijvers een zandbak voor kinderen of een moestuin voor buurtbewoners. Of gebruik de wind in je voordeel voor een leuk kunstwerk. En organiseer een festival in het weekend.”

Deel dit artikel