Artikel

Belang schone parkeergarage onderbelicht

Keiharde cijfers zijn niet voorhanden over wat het effect is van een schone parkeergarage op de beleving. Maar de reinheid van een parkeergarage, maakt een zeer belangrijk onderdeel uit van de waardering van de bezoeker. Het is zo klaar als een klontje, maar toch blijft schoonmaak een onderbelicht onderdeel in de parkeersector. Een gesprek met Jurgen Albers, divisiemanager bij Jean Heybroek Reinigingstechniek en Raymond Verhagen, commercieel directeur bij Triflex.

Voor Albers, die vanuit Jean Heybroek BV Factory Cat reinigingsmachines inzet, horen een mooie garage en goede schoonmaak bij elkaar: "Je kunt een hele mooie parkeergarage bouwen met vernuftige toegangssystemen en state-of-the-art bewegwijzering. Maar, als je de garage niet schoonhoudt, heeft de klant een negatieve beleving en dat heeft effect op het bezoek. Toch zien we in de praktijk dat de schoonmaak regelmatig onderbelicht blijft. Zonde!"

 

Albers ziet dat de aandacht voor een parkeergarage vaak verslapt zodra deze is gerealiseerd. Hij schetst heel helder: "Veel vloeren van garages hebben een lichte tint voor een ruimtelijke beleving. Maar als je dat niet schoonmaakt, ben je het effect van die lichte vloer ook kwijt."

 

"Hetzelfde geldt voor de signalering," vult Raymond Verhagen van Triflex aan: "In het ontwerp is er over het algemeen veel aandacht voor heldere markeringen en belijningen. Maar als de vloer ernstig vervuild raakt, vermindert het contrast met de rest van de vloer, en zijn die markeringen veel minder zichtbaar."

 

Schone garage versterkt gevoel van veiligheid

Gecombineerd met de aanwezigheid van goede verlichting en camera's versterkt de reinheid van een parkeergelegenheid het gevoel van veiligheid. Albers: "Een garage is toch vaak een beetje een verlaten plek. Zeker 's avonds kan het donker en kil zijn. Als het dan ook nog vies oogt en ruikt, geeft dat een dubbel gevoel van onveiligheid. En het is algemeen bekend: schone en nette garages blijven schoner, omdat mensen geneigd zijn een schone omgeving schoon te houden."

 

Aangekoekt vuil

Het gros van de vervuiling op de vloer, bestaat uit modder en ander vuil dat auto's naar binnen rijden. Verhagen: "Vooral tijdens de winterdag nemen auto's dooizouten mee. Dat geeft een enorme vervuiling. Ook olie en andere autovloeistoffen zorgen voor vuil en gladheid. Alhoewel moderne auto's niet meer zoveel lekken. En dan is er nog het grovere vuil dat door mensen wordt veroorzaakt. Denk aan zwerfvuil, maar ook kauwgom en sigarettenpeuken. Bepaald niet bevorderlijk voor de uitstraling." 

 

Levensduurverlengend

Naast de esthetiek en het gevoel van veiligheid, speelt ook het behoud van de eigenschappen van de vloer en de onderliggende constructie mee, vertelt Verhagen. "Zeker in buitensituaties kan de antislip laag zijn kracht verliezen, doordat algen zich hechten aan de vloer. Met gladheid tot gevolg." Triflex heeft enkele jaren geleden het productenpakket uitgebreid met Triflex MC, een krachtig biologisch afbreekbaar reinigingsmiddel. Om maar te benadrukken dat schoonmaak onderdeel is van een kwaliteitsvloer.

 

Een gedegen onderhoudsplanning met praktisch schoonmaakadvies behoort ook standaard tot het aanbod van Triflex. Verhagen: "Onze afdichtingsystemen en coatings zijn bestand tegen een stootje. Maar de levensduur staat of valt wel degelijk met het onderhoud ervan. Een kleine beschadiging door een scherp voorwerp, kan eenvoudig hersteld worden. Dat is het voordeel van een vloer op basis van vloeibare kunststoffen. Herstel je het echter niet, dan kan de vloer ter plaatsen op den duur onthechten en krijgt vocht en vuil de kans om eronder te kruipen. Met alle gevolgen van dien."

  

Verhagen benadrukt dat al in de ontwerpfase rekening gehouden moet worden met schoonmaakvoorzieningen. "In een langgerekte parkeergarage is het bijvoorbeeld aan te raden om op meerdere plekken tap- en lospunten te installeren voor schoon en vuil water van de schoonmaakmachines."

Tips voor efficiënt schoonmaakbeleid

Regelmatig schoonmaken is het advies. Hoe vaak, is afhankelijk van het aantal bezoekers op een dag. Albers: "We raden beheerders aan om in de gaten te houden hoe snel hun garage vies wordt. Om vervolgens daar hun onderhoudsschema op aan te passen."

Het is niet nodig om dagelijks, danwel wekelijks de complete garage aan te pakken, nuanceert Albers. "We kunnen standaard de meest vervuilde plekken aanwijzen. Het zijn de secties bij de entree en uitgang, op doorgaande rijroutes en de parkeerplekken rondom de in- en uitgang voor voetgangers, waar mensen het liefst parkeren. De bovenste verdiepingen van een garage en de hoeken vervuilen minder snel. En ook wanden hebben relatief weinig contact met auto's."

 

Dat de schoonmaakinspanningen zullen lonen, is de stellige overtuiging van beide heren.

Albers: "Mensen zijn verbaasd over hoe schoon een vloer kan worden. Met de juiste middelen breng je de vloer vrijwel in originele staat." Verhagen sluit af met: "Bijhouden is uiteindelijk vele malen goedkoper dan achterstallig onderhoud verrichten."

 

Dit artikel is gepubliceerd in magazine PARKEER24, editie september 2016.Dit artikel komt uit PARKEER24

Deel dit artikel