Artikel

Lichtconcept Zebra bevordert veiligheid van voetgangers

Het komt vaak voor dat voetgangers worden aangereden op een zebrapad, terwijl deze oversteekplaatsen juist het doel hebben de verkeersveiligheid te bevorderen. Heijmans bedacht daarom het lichtconcept Zebra.

Zebra is een oplossing om automobilisten beter te attenderen op zebrapaden en oversteekplaatsen met hun passerende voetgangers. Door een opvallend gekleurd fluorescerend patroon tussen het bestaande zebrapad of op de oversteekplaats aan te brengen, wordt de attentiewaarde van de oversteek voor de automobilist verhoogd. 

 

Met behulp van een intelligent detectiesysteem is het mogelijk om het zebrapad of de oversteekplaats interactief te maken. Voetgangers (of fietsers) die Zebra naderen worden gedetecteerd, waardoor de speciale UV-verlichting automatisch aan springt. Het licht attendeert automobilisten en andere weggebruikers en daarbij zorgt het licht dat het fluorescerende zebrapad extra fel kleurt. Het systeem is een waarschuwing voor al het verkeer op de weg; let op, een voetganger wil oversteken.

 

Het idee van Heijmans is een van de inzendingen voor de Inspiratie Award die op 16 november wordt uitgereikt op het Openbare Verlichting Congres Ruimte en Licht. Bekijk hier de overige inzendingen.

 

Meer informatie: 

Eefke Hoefnagel

06-11348530

ehoefnagel@heijmans.nl

Deel dit artikel