Artikel

Veilig fietsen in het buitengebied

Fietspadverlichting aanleggen in het buitengebied is kostbaar en het rendement is vaak laag. Op sommige trajecten brandt het licht de hele avond en nacht, terwijl er in veel gevallen slechts enkele fietsers of voetgangers van het pad gebruik maken. Om dat probleem op te lossen heeft Heijmans Glowstud ontwikkeld.

De nieuwe wegmarkering Glowstud verhoogt de verkeersveiligheid door het duidelijk zichtbaar maken van het verloop en de contouren van het fietspad en/of voetpad tijdens de donkere uren. Op deze manier wordt ook de geleiding van het verkeer verbeterd. Glowstud is een goed alternatief voor de huidige openbare verlichting op fiets- en voetpaden in het buitengebied met name wanneer wordt vergeleken op de aspecten energievoorziening en het voorkomen van onnodige lichtvervuiling in een landelijke omgeving.

 

Glowstud wegmarkering wordt in het wegdek gemonteerd. Een speciale boortechniek zorgt voor een gat waar de behuizing met een diameter van 110 mm in wordt gelijmd. Na montage steekt de wegmarkering slechts 3-4 mm boven het wegdek uit. Het vormt dus geen obstakel voor fietsers en voetgangers. Delen van de markering zijn reflecterend en daardoor is de Glowstud nog zichtbaarder. De glow-in-the-dark laag geeft het geheel een mooie, homogene bovenkant.

 

Glowstud is een van de concepten die kansmaken op de Inspiratie Award. Deze prijs wordt op 16 november uit gereikt op het Openbare Verlichting Congres Ruimte en Licht. Bekijk hier de andere inzendingen.

 

Meer informatie: www.heijmans.nl/glowstud

Deel dit artikel