Bedrijfsnieuws

De verbinding tussen de vierde en vijfde gevel

CARLISLE® Construction Materials (CCM) is in Europa marktleider in Lucht- en Waterafdichting met EPDM en butyl aansluitingen. Wereldwijd met 28 productielocaties, waarvan twee in Nederland. Deze vestigingen produceren EPDM folie voor dak-, kier- en gootafdichtingen onder het merk HERTALAN® en butyl en Bitumen tapes voor luchtafdichting en HVAC onder het merk HARDCAST®. Omdat wij een complementair pakket aan afdichtingen leveren is CCM in staat advieswerk te geven over de gehele gebouwschil. Wij leveren letterlijk de verbinding tussen de vier en de vijfde gevel (het dak).

Tijdens deze editie van de Building Holland stellen wij het project “Nieuwbouw Depot Boijmans van Beuningen” centraal. Een innoverend design van MVRDV, waarbij alle facetten van het ‘nieuwe bouwen’ samen komen. Volledig in BIM ontworpen, een speciaal ontworpen spiegel façade en een berkenbos op 35 meter hoogte. Allemaal elementen die één zekerheid nodig hebben, een vertrouwde onderliggende afdichting.

Luchtdichte gevelafdichting

In de Façade is er gekozen voor meerdere afdichtingsmaterialen van CCM. Zo zijn de overgangen tussen de aangebrachte isolatieplaten afgedicht met een brandvertragende Butyltape van HARDCAST®, de FSR40. Deze tape is speciaal ontwikkeld om branddoorslag in de gevel te vertragen en heeft Brandklasse B. Mede gezien de actuele ontwikkelingen op dat gebied, biedt de FSR40 een oplossing voor de steeds strengere regelgeving. Een eenvoudige oplossing voor een grote uitdaging.


De genoemde HERTALAN® EASY STICK GS is een doorontwikkelde vezelversterkte EPDM met een butyl backing. Hiermee combineren wij het beste van twee werelden binnen het luchtdicht bouwen; de UV bestendigheid en flexibiliteit van een EPDM en de uitermate geschikte kleefkracht van de butyl. Samen goed voor een Mu-waarde van 170.000, aanzienlijk hoger dan een traditionele EPDM afdichting.


De isolatie is mechanisch bevestigd tegen de betonnen constructie en alle schroefkoppen zijn tevens afgedicht met de EASY STICK GS. De innovatieve spiegelgevels zijn opgehangen aan speciaal ontworpen beugels, ook deze zijn allemaal ingewerkt met de EASY STICK GS en dat geldt tevens voor alle kozijndoorvoeren. Deze zelfklevende EPDM is hier met recht de verbindende factor tussen alle (kier)elementen in de façade.

EPDM Dakafdichting

Naast de gevel is het dak tevens een mooi voorbeeld van ‘gedurfde Nederlandse Architectuur’. MVRDV staat bekend om zijn innovatieve en gedurfde ontwerpen en meermaals worden hier dan ook de afdichtingsystemen van CCM in verwerkt. Deze samenwerking dateert al terug naar de beginperiode van MVRDV, waarin wij ondersteunend zijn geweest in de afdichtingen op het Nederlands Paviljoen bij de EXPO 2000 in Hannover.


Bij Depot Boijmans is gekozen voor een Berkenbos op het dak. Een intensieve daktuin, waarbij de waterafdichting uiteraard cruciaal is. Binnen het concept ‘Leven op Daken’ is hier gekozen voor de RESITRIX® SK W Full Bond. Een volledig gekleefde en wortelwerende EPDM dakbedekking, welke haar sporen in dit soort opbouwen inmiddels al verdiend heeft.

Fiscaal voordeel met EPDM Dakbedekking

Vooral voor gebouweigenaren is het volgende systeem interessant: HERTALAN® EASY COVER Rhinobond. Met dit systeem kunt u nl. tot 10% fiscaal voordeel behalen middels de MIA/Vamil regeling. Wij informeren u hierover graag op onze stand in hal 11, nr.45.Dit artikel komt uit Stedebouw & Architectuur

Deel dit artikel