Bedrijfsnieuws

Wanneer moet je welk plaatmateriaal gebruiken

Bij nagenoeg elk bouwproject gebruiken we plaatmateriaal. Met welk project heeft u deze keer te maken? Gaat u aan een overkapping beginnen of juist een vloer storten? Zoveel verschillende projecten hebben zoveel verschillende soorten houten platen nodig. Bekijk eerst wat voor project u onder handen krijgt en maak dan de juiste keuze.

Waar gaat u het plaatmateriaal voor gebruiken? Er zijn namelijk houten platen die niet geschikt zijn voor gebruik in vochtige ruimten of hebben ze een speciale behandeling nodig alvorens ze kunnen worden ingezet. Heeft u isolerend plaatmateriaal nodig voor de klus? Allereerst even een rijtje mogelijkheden: underlayment, OSB-plaat, spaanplaat, mdf, betonplex platen, multiplex en brandwerende platen.

Underlayment

Deze houten platen, bestaande uit een aantal dunne lagen hout op elkaar gelijmd, worden toegepast als wandplaten, vloerplaten en dakplaten. De underlayment platen hebben een speciale tong- en groefverbinding en kunnen hierdoor in elkaar worden geschoven. Een perfecte verbinding dus.
OSB-platen zijn ook verkrijgbaar met tong- en groef. Deze platen worden gebruikt bij overkappingen, schuren en tuinhuisjes, op de vloer en onder de dakbedekking.

Betonplex

De naam zegt het al: de platen worden in eerste instantie gebruikt bij het maken van betonbekistingen. Het is een lekkere gladde plaat aan één zijde zodat het beton er zich niet makkelijk aan kan hechten. Omdat betonplex zo een fijn materiaal is met een glad oppervlak, wordt het ook regelmatig toegepast in aanhangwagens en als vloer en wanden in bedrijfsauto’s, zoals bestelbusjes voor het klusbedrijf. Er is ook betonplex antislip verkrijgbaar bij de houtgroothandel. Voordeel van deze platen is dat ze niet snel glad worden als ze nat worden. U kunt ze gebruiken op steigers, aanhangers en trailers bijvoorbeeld voor paarden of ander vee. Om de platen echt waterdicht te maken zijn ze na het verwerken te behandelen met een speciale sealer voor de randen.

Spaanplaat bestaat uit samengeperste houtspaanders. Hier worden de meeste keukenmeubelen van gemaakt. Platen van mdf zijn sterker dan spaanplaat en omdat het ook veel beter te bewerken is, wordt mdf veel toegepast in de meubelindustrie.

Multiplex wordt vervaardigd door meerdere oneven lagen fineer op elkaar te verlijmen. Multiplex is lichter en sterker dan mdf. En multiplex, met name Okoume multiplex, heeft een mooie natuurlijke houtstructuur. Deze platen worden veelal toegepast in de botenbouw.Dit artikel komt uit Stedebouw & Architectuur

Deel dit artikel