Bedrijfsnieuws

Wanneer heeft uw ladder een kooi nodig?

Voor vluchtroutes uit hoge gebouwen, maar ook voor bijvoorbeeld onderhoud van het dak, zijn lange ladders nodig. Deze worden permanent bevestigd aan gebouwen. Uiteraard zullen deze veilig moeten zijn. Hier omtrent worden eisen gesteld door de wetgeving, maar buiten dat om is veiligheid vanzelfsprekend een eerste vereiste. Wanneer is er een kooiladder nodig? En welke zaken komen er nog meer bij kijken?

Een kooiladder heeft alles te maken met de lengte

Of er een kooiladder vereist is in een bepaalde situatie, hangt af van de lengte van de trap. Wordt de geveltrap langer dan 3 meter, dan is een gewone geveltrap niet meer genoeg. In deze gevallen zal men een kooiladder moeten bevestigen. De kooi moet onder de drie meter vanaf de grond beginnen. De trap mag niet openbaar toegankelijk zijn en zal dus moeten worden afgesloten voor onbevoegden door middel van een luik of deur. Is de ladder zelfs langer dan tien meter, dan zal er passeer- of rustplekken gecreëerd moeten worden na iedere zes meter. Uiteraard zal hier ook het hekwerk op aangepast moeten worden. En vergeet ook de treden niet: voorkom valpartijen door gladde treden! Zorg dan ook voor slipvrije treden! Dat het geheel daarnaast stevig moet zijn en regelmatig gekeurd moet worden, spreekt voor zich.

Kooiladders op maat

Kooiladders bieden maximale veiligheid. Omdat iedere situatie anders is, is het verstandig om een kooiladder op maat te laten maken. Naast het nodige hekwerk onder en langs de trap, zal er ook boven een hek geplaatst moeten worden om veilig van de trap af te komen. Daarnaast moet ook aan de bovenkant de trap afgesloten worden door een zelfsluitende veiligheidspoort. De kooi moet bovenaan nog zeker een meter doorlopen om veiligheid te waarborgen. Maximale veiligheid is een groot goed, bezuinig dan ook niet op zaken als een kooiladder aanschaffen. Daarnaast is er de verplichting om te zorgen voor veilige vluchtroutes. Overigens zijn de eisen van het Arbo-besluit op sommige punten afwijkend van de ISO-normen. Door te kiezen voor de meest optimale maten kan men aan beide voldoen én is er de zekerheid dat het uiterste is gedaan om de veiligheid te waarborgen...

 Dit artikel komt uit Stedebouw & Architectuur

Deel dit artikel