Bedrijfsnieuws

Slimme gebouwen werken energiebesparend

Energie besparen is natuurlijk erg belangrijk. Steeds meer mensen kiezen ervoor om zuinig met energie om te gaan, vooral omdat energie een erg hoge kostenpost kan zijn.

Toch moeten we in dit tijdperk wel energie gebruiken. Vrijwel alle moderne apparaten verbruiken elektriciteit. Het gemiddelde bedrijfspand heeft heel wat apparaten. Het is dus vooral erg belangrijk om op energie te besparen. Dit doen consumenten en bedrijven onder andere door gebruik te maken van zuinigere apparaten of door beter op het verbruik te letten. Ook architecten spelen hier echter een rol in. Zo wordt er steeds vaker voor slimme gebouwen gekozen. Deze gebouwen besparen zoveel mogelijk energie.

Geen overbodig energieverbruik

Een slim gebouw verbruikt geen energie wanneer dit niet nodig is. Het gebouw is voorzien van verschillende sensoren. Zo gaat de verlichting bijvoorbeeld uit wanneer er niemand aanwezig is. Bij geavanceerde slimme gebouwen wordt ook de helderheid van de verlichting aangepast, net zoals dit bij de moderne smartphone ook gebeurt. De verlichting is meestal iets dat ontzettend veel energie kost. Dit vooral in bedrijfspanden, waar het licht vaak hele dagen aan staat. Het is dus helemaal niet gek dat er steeds vaker wordt gekozen voor slimme gebouwen.


De moderne architect houdt steeds meer rekening met zaken zoals duurzaamheid en energiebesparing. Het slimme gebouw is hier een goed voorbeeld van. Een ander voorbeeld is bijvoorbeeld het verwarmingssysteem. Hogere rendementen worden steeds belangrijker. Zo is de warmtepomp bijvoorbeeld een moderne manier om een gebouw te verwarmen. Met behulp van zo’n systeem kunnen er enorme rendementen behaald worden. Ook de isolatie van het gebouw speelt natuurlijk een grote rol. Hoe beter de isolatie is, hoe langer de warmte in de woning blijft hangen. Hierdoor hoeft er in het gebouw veel minder hard gestookt te worden.

Slimme apparaten

De architect heeft dus een grote invloed op hoe zuinig een bepaald gebouw is. Echter, heeft ook de eigenaar van het pand een grote invloed. Zo kan de eigenaar er bijvoorbeeld voor kiezen om apparaten te plaatsen die minder energie verbruiken. Ook kan de eigenaar van het pand voor slimme apparaten kiezen. Tegenwoordig zijn er veel slimme apparaten te krijgen, waaronder koffieapparaten bijvoorbeeld. Ook de energieleverancier heeft invloed op de kosten die iemand aan energie betaalt. Energie vergelijken via easyswitch.nl is daarom een erg goed idee. Overstappen naar een andere energieleverancier kan gigantisch veel geld besparen. Vandaar dat mensen hier steeds meer aandacht aan besteden.Dit artikel komt uit Stedebouw & Architectuur

Deel dit artikel