Bedrijfsnieuws

'Walsen wordt het inkleuren van een kleurplaat'

VolkerWessels-onderneming KWS Infra is op het project ‘De Haak om Leeuwarden’ een proefproject gestart met een zogenaamde ‘intelligente wals’. Deze wals is voorzien van meetapparatuur van leverancier Sitech-nl.

Realtime walsovergangen volgen

De ‘intelligente wals’ maakt het mogelijk voor de walsmachinist realtime te volgen hoeveel walsovergangen de ondergrond heeft ondergaan en welke draagkracht de ondergrond heeft. Door het inzetten van de ‘intelligente wals’ tijdens de aanleg van de fundering krijgt KWS Infra meer inzicht op de stijfheidsopbouw van de onderbouw van een wegconstructie. De wals is verbonden met een modem, waardoor op afstand de gegevens kunnen worden uitgelezen en beoordeeld. 


Draagkracht

Zowel de machinist op de wals als de kwaliteitsmedewerker op kantoor of in de keet kan, op het moment dat de wals zijn werk doet, zien wat de draagkracht van de ondergrond in een walsgang is. Deze informatie wordt via een beeldscherm (smartphone, tablet of laptop) digitaal weergegeven. Met kleuren wordt aangegeven waar de draagkracht voldoende is (groen) en waar nog actie moet worden ondernomen (rood). Hiermee ontstaat een ‘kleurplaat’ van draagkracht. Op basis hiervan kan direct en adequaat actie worden ondernomen om de draagkracht van de gehele onderbouw op peil te brengen. De eerste ervaringen zijn zeer positief en de walsmachinisten, die van de ‘intelligente wals’ gebruik hebben gemaakt, zijn enthousiast. Walsmachinist Erik Vetter van KWS Infra: ,,Walsen wordt op deze manier net als het inkleuren van een kleurplaat. Je moet ervoor zorgen dat het hele werkvak op je scherm de juiste kleur krijgt”. 

De proef met de ‘intelligente wals’ wordt verder doorgezet. Dit artikel komt uit Verkeer in Beeld

Deel dit artikel