Bedrijfsnieuws

Glas blikvanger in ultra duurzame Lely Campus

Een ware eyecatcher; het nieuwe bedrijvencomplex van Lely te Maassluis, dat eind januari officieel geopend is. Beeldbepalend in dit ultra duurzame project is de hoeveelheid glas van AGC Glass dat in grote afmetingen in het kantoorgebouw verwerkt is. Het complex is onlangs bekroond met het hoogst haalbare certificaat voor duurzaamheid.

 

Alexander Postma, AGC Glass: “Het project Lely Campus was voor ons om een aantal redenen erg interessant. Het te gebruiken glas diende namelijk te voldoen aan een aantal specifieke vereisten inzake warmtewering, zonreflectie, windbelasting, letselveiligheid, doorvalveiligheid, brandveiligheid en akoestiek. Dit met name door de ligging van het pand, vlak aan de snelweg. In dit project is zowel gebruik gemaakt van dubbelglas  als van brandwerend glas. Voor met name de brandwerende ruiten lag de tweede uitdaging in de gewenste  afmetingen. Het ging om ruiten van 1,776 meter bij 3,600 meter. Binnen ons brandwerende gamma was Pyropane uitermate geschikt voor dit project. De Groot & Visser heeft speciaal voor dit werk een conformiteitsverklaring bij Efectis Nederland  opgevraagd en verkregen betreffende een vergroting van het type Pyropane 211-44 glas.”  

 

Transparantie

Machiel Hopman,  architect en partner bij ConsortArchitects uit Rotterdam: “Ik wilde het industriële en hightech karakter van de Lely Groep reflecteren in het nieuwe pand. Transparantie is een basiskenmerk in de bedrijfsvoering van Lely. Ik heb in het ontwerp deze waarde vertaald naar openheid en veel daglicht inval. Daarom vond ik het ook zo belangrijk dat de glasvlakken maximale afmetingen zouden krijgen en geen horizontale verdeling. Ik wilde dus letterlijk glas van de vloer tot het plafond.“

 

BREEAM-NL

Als kroon op het werk is het complex onlangs gecertificeerd met het hoogst haalbare certificaat voor duurzaamheid: BREEAM-NL Outstanding (vijf sterren). Hopman: “We hadden nooit verwacht dat we met zoveel glas in ons ontwerp, toch zo’n hoge BREEAM-score zouden behalen. AGC Glass is er zelfs in geslaagd om zowel mijn esthetische wensen als alle duurzaamheidseisen in dubbelglas te verwerken. Terwijl wij er vanuit gingen dat drievoudig glas nodig zou zijn. Achteraf kunnen we stellen dat we op alle fronten maximale ambities hebben gesteld én behaald, en dat is zeker iets om trots op te zijn.”

 

Projectgegevens 

Opdrachtgever: Lely, Maassluis. Architectenbureau: ConsortArchitects, Rotterdam. Aannemer: Dura Vermeer Groep BV, Rotterdam. Gevelbouwer: De Groot & Visser, Gorinchem. Glasproducent: AGC Glass, Heerlen. Oplevering: Juni 2013.

 

Meer weten? Dowload hieronder een artikel over Lely Campus,  zoals gepubliceerd in Stedebouw & Architectuur.

lelycampusmaassluis.pdf
beschikbaar voor iedereen
DownloadDit artikel komt uit Stedebouw & Architectuur

Deel dit artikel