Blog

De vraag achter De Kuip

Feyenoord krijgt voorlopig géén nieuw stadion. Het plan voor een nieuwe Kuip met 70.000 zitplaatsen blijkt niet binnen de financiële kaders te passen, zoals dat heet.

Tijdens een persconferentie waarin de leiding van de club het afblazen bekendmaakte, kwam op enig moment hun ambitie ter sprake. En dan bedoel ik niet ‘kampioen worden’, want dat spreekt voor zich. Nee, Feyenoord wil een stadion met 70.000 zitplaatsen – zo’n 20.000 meer dan in het huidige stadion – om met de hogere inkomsten die daarmee te halen zijn de begroting op te trekken naar de hoogte van PSV en Ajax. Geld alleen maakt uiteraard geen kampioen, maar zonder voldoende centjes is jaarlijks strijden om de landstitel een illusie. Oftewel: Het Nieuwe Stadion als ticket naar de top.
 

Maar wie wel eens in de ArenA of het Philips Stadion is geweest, weet dat daar geen 70.000 stoelen in zitten. Sterker nog: het zijn er ‘slechts’ 35.000 bij PSV en 50.000 bij Ajax. De vraag is dus: wil Feyenoord echt een stadion met 70.000 stoelen of wil het gewoon meer geld genereren? Als het dat laatste is, is het dan niet mogelijk dat te doen met een stadion met bijvoorbeeld 50.000 zitplaatsen, dat financieel wél is rond te krijgen en waarin véél meer business-mogelijkheden zitten? Misschien is dat een veel passender antwoord op de vraag van Feyenoord.
 

Die zoektocht naar de vraag achter de vraag is in de vastgoed- en bouwwereld essentieel voor succes. Zeker nu. Geld is nog altijd schaars, opdrachtgevers leggen risico’s liefst bij marktpartijen neer en diezelfde marktpartijen moeten dermate grote bedragen investeren in tenders en andere selectieprocedures dat het zelfs bij ‘winst’ nog maar de vraag is of er uiteindelijk onder de streep een plusje staat. Juist nu kunnen bedrijven zich met het achterhalen van de vraag achter de vraag, en dáár vervolgens een goed antwoord op geven, onderscheiden en waarde toevoegen, zowel kwalitatief als financieel. Daarvoor is ruimte en vertrouwen van de opdrachtgever nodig, maar ook creativiteit, vakmanschap en lef van de aanbieders.
 

Als ook Feyenoord daarvoor kiest, ben ik ervan overtuigd dat op Rotterdam-Zuid een passend stadion kan worden gerealiseerd dat niet alleen antwoord geeft op de vraag maar ook op de vraag achter de vraag. 


Auteur: Rob Stark
 

Reageren? R.Stark@imdbv.n
 

Stedebouw & Architectuur

Deze column werd eerder gepubliceerd in vakblad  Stedebouw & Architectuur , thema Gevels & Daken (verschenen: 29 mei 2015). Dit nummer kunt u als lid gratis downloaden in onze bibliotheek, evenals alle eerder verschenen edities van Stedebouw & Architectuur
 

Nog geen lid? Bekijk hier de voordelen.Dit artikel komt uit Stedebouw & Architectuur

Deel dit artikel