Blog

Wiel uitvinden? Mogelijk band wisselen!

Boudewijn Piscaer reist voor zijn werk de hele wereld over. Hij bezoekt congressen, beurzen en symposia op het gebied van duurzaam bouwen en circulariteit. Voor BouwCirculair zet hij zijn ervaringen op een rijtje.

Als Nederlanders hebben wij in het algemeen geen 'niet hier uitgevonden'-syndroom, zoals in sommige culturen. Wij zijn over het algemeen pragmatisch en dat biedt kansen. Maar we zijn ons ook te veel naar binnen gaan keren de laatste decennia. En dan zien we niet goed wat elders beter gaat en dat er maar kleine aanpassingen nodig zijn om iets hier toe te passen. Andere grondstoffen, andere mensen, andere regels.

ICLEI
Deze organisatie is een goed voorbeeld van hoe internationale uitwisseling voor lokale en regionale toepassing bij kan dragen aan directe verbeteringen, zonder door Europese of nationale filters en lobbygroepen te lopen. Als groene hoofdstad zal Nijmegen van 3 tot 5 oktober de gastheer zijn voor het 10de Eco Procura congres. Pantheon Performance Foundation hoopt haar bijdrage te kunnen leveren. Wij kunnen de wereld wat laten zien met onze innovatieve manier van mensen te mobiliseren voor circulair bouwen. Een thuiswedstrijd in Nijmegen, duurzaam inkoppen met duurzaam inkopen.

F.I.B. (Féderation International du Béton) Malta, 9 en 10 april 2018
De Féderation International du Béton is een federatie van constructieve ingenieurs hield een speciale bijeenkomst over Duurzaam Construeren en Materialen in Malta. Voor de nieuwe Model Code 2020 (voor veilige constructies) die de Eurocode moet gaan vervangen, is daar nu veel ruimte voor circulair bouwen. Wij denken wat in te kunnen brengen, dus waren we aanwezig en spraken op een aansluitend congres. Op 28 oktober vindt in Gent een vervolgbijeenkomst plaats waarbij over meet-methodes voor duurzaam bouwen gesproken zal worden.


Green Business Summit (The Economist) Abu Dabi, 17 april 2018
Ondanks dat The Economist van 19 augustus 2018 de bouwsector als minst presterende tak heeft uitgeroepen, was er te weinig aandacht voor de bouw. Wel zeer interessante financiële constructies en veel lof over hoe Noord-West-Europa op een georganiseerde manier de opkomende klimaatverandering aanpakt. Hierbij werd de stelling gelanceerd dat voor een ordentelijke klimaattransitie verstorende (disruptive) technologieën en methodes nodig zijn. Die hebben we in huis, maar we moeten er nu meer bekendheid aan geven, ook richting de financiële wereld die meerdere speciale fondsen heeft!

Bio Based Bouwen, een Franse passie
Laten we eerlijk zijn, de Franse Bio Bouw loopt voorop. Dus tijd dat we gaan kijken, naar dat spuiten met olifanten-gras, isolatiebeton etcetera. We hebben de contacten, nu dit verder organiseren. En de brug naar België vooral niet vergeten, want daar doen ze met hennep veel constructievere zaken. Vooral met de Universiteit van Gent kunnen we veel meer samenwerken, maar ook Leuven is bezig met nieuwe grondstoffen voor geopolymeer beton.Conclusie
Er zijn internationaal interessante ontwikkelingen die de gang van informatie naar 'best practices' kunnen bevorderen. We hoeven niet de regels te accepteren die door dominante marktpartijen in elkaar zijn gezet en door lobbyisten worden verdedigd. Wij hebben onze verantwoordelijkheid naar onze directe omgeving over circulair bouwen. De Pantheon Performance Foundation houdt jullie graag op de hoogte van hoe we elders inspiratie op kunnen doen.

Deze column is verschenen in BouwCirculair nummer 2, juni 2018.Dit artikel komt uit BouwCirculair

Deel dit artikel