Blog

Vergroenen én verjongen

Nederland is nooit af, in tegenstelling tot eerdere berichten van de Rijksbouwmeester. Ja, de bestaande woningen dienen voortvarend te worden verduurzaamd, maar een grote hoeveelheid woningen is simpelweg aan vervanging toe.

Zelfs bouwers begonnen er de afgelopen jaren in te geloven dat we wel zo’n beetje zijn uitgebouwd; de belangrijkste opgave was nog het verduurzamen van de bestaande woningen. Wie zijn ogen goed de kost geeft, ziet complete wijken die aan vervanging toe zijn. Het Economisch Instituut Bouwnijverheid schat dat de komende jaren zeker 600.000 woningen aan vervanging toe zijn. Halverwege de jaren ‘60 en de eerste helft van de jaren ‘70 zijn op grote schaal nieuwbouwwijken uit de grond gestampt die nu 50 jaar oud zijn.


Zelf ben ik in 1966 als kind in zo’n nieuwbouwwijk komen wonen. Aan de andere kant van het Kanaal door Walcheren werd een nieuwe wijk gerealiseerd op ongekende schaal: Middelburg-Zuid. Zo verrezen er in de jaren ‘60 en ‘70 talloze wijken met rijtjeshuizen en portiek- en galerijflats; er werden zelfs bouwvolumes van meer dan 100.000 woningen gehaald. Zo werd Volksvijand nr. 1, de Woningnood, verslagen.


Dit soort nieuwbouwwoningen, maar ook woningen uit de jaren ‘50 en begin jaren ‘80 zijn van een dusdanige matige kwaliteit dat vervanging een meer verantwoorde investering lijkt dan verbetering. Ongeveer 300.000 woningen hebben een WOZ-waarde onder de 100.000 en nog eens een miljoen huurwoningen een waarde tussen de 100-150.000 euro. Economisch zijn (of worden) de meeste van deze woningen afgeschreven door de corporaties. Niet zelden hebben deze woningen een EFG energielabel.


Dankzij innovatie in de bouwindustrie kunnen oude woningen nu binnen één tot zes weken worden vervangen door comfortabele, energiezuinige nieuwe huizen. TNO heeft uitgerekend dat het opschalen van vervangende nieuwbouw met Nul-op-de-Meter het energiegebruik in de woningbouw met de helft kan terugbrengen. Wijken kunnen met vervangende nieuwbouw aantrekkelijker worden en huurders kunnen genieten van betaalbaar en modern wooncomfort. Vergroenen én verjongen is de komende jaren het devies!
 

Meer informatie: vervangendenieuwbouw.nl
Reageren? Stuur een mail naar p.fraanje@nvtb.nl
 

Peter Fraanje (1961) is directeur van het Nederlands Verbond Toelevering Bouw (NVTB). Peter werkt sinds 1988 aan een duurzame en innovatieve bouwindustrie en promoveerde in 1998 aan de Universiteit van Amsterdam op het terrein van duurzame grondstoffen voor de bouw.Dit artikel komt uit Stedebouw & Architectuur

Deel dit artikel