Keuzestress

maandag 12 juni 2017
timer 2 min
Kiezen. Elke keer maar weer kiezen. In ons democratisch bestel staat kiezen voor vrijheid. Het kiezen vertegenwoordigt de mogelijkheid om invulling te geven aan de eigen wil. De vraag is echter wat willen we, waarvoor kiezen we en waarom. Kies je vanuit je hart of kies je strategisch?

Zojuist rolt de uitslag binnen van de verkiezingen in het Verenigd Koninkrijk. Terwijl we in Nederland alweer lang over zijn gegaan tot de orde van de dag en de uitslagen van onze verkiezingen smeulen in de vijver van retoriek om te komen tot een nieuwe regering, is de regering in Engeland een dag na de uitslag alweer gevormd. Zo kan het gaan.

OV: veel te kiezen

Ook bij de Openbare Verlichting staan we steeds voor keuzes. Er valt zo ontzettend veel te kiezen. Voor concepten, denk aan alles wat met Smart City en Smart Lighting te maken heeft. Voor systemen, zoals telemanagement of de keuze wel of geen eigen net, wel of geen gelijkstroom. Of wellicht nog lastiger: de keuze van een armatuur. Led, oké, dat is wat ik wil. Maar dan? Hoe moet ik mijn armatuur specificeren?

 

Alle keuzes die je maakt hebben nogal wat consequenties, niet alleen financieel. Het zijn vaak keuzes die voor lange termijn gelden. En daar zit dan ook de onzekerheid. Met de sterk in ontwikkeling zijnde techniek en eveneens sterk veranderende visie op licht, mede als gevolg van die techniek, wordt het kiezen je steeds moeilijker gemaakt.

 

Om te komen tot een keuze ga je je oriënteren, vanuit je eigen ervaringen en wellicht vanuit ervaringen van medebeheerders. Of je huurt een adviseur in, die wel of niet vanuit zijn eigen voorkeur met een advies komt en waar je je achter kunt verschuilen.

Bevestiging

Je kunt je keuze vooruitschuiven, door een aanbesteding te doen en daarbij met een meer algehele dan wel een meer functionele uitvraag te komen. De keuze wordt dan mede door de indiener gemaakt, of door de prijs die doorslaggevend wordt.

 

Uiteindelijk zit je daar. Welke keuze je ook maakt, je zoekt naar bevestiging. Je wilt immers aan het kiezen geen vervelend gevoel overhouden. Dat is dan ook de reden dat velen uiteindelijk toch niet kiezen op basis van een nauwgezette afweging van positieve en negatieve elementen, maar op basis van hun gevoel. De vraag is of dat zo slecht is.