Blog

Spullenlast

De afgelopen weken was ik naast mijn werk als innovatieve ‘ombouwer’ en een hectisch gezinsleven, bezig met de verhuizing van mijn ouders. Dat had nogal wat voeten in de aarde. Als je 80 jaar lang spullen verzamelt en bewaart en steeds groter gaat wonen, heb je op een gegeven moment een enorme verzameling spullen. Zo veel dat het voor de bewoners zelfs een last wordt.

De kleine-huisjes-beweging (Tiny Living) is vooral populair omdat mensen het als een bevrijding ervaren als ze al die spullen niet meer om zich heen hebben. Nu verhuizen mijn ouders niet naar een Tiny House maar wel naar iets veel kleiners dan waar ze zaten. Hét moment in je leven om je verzameling weer af te staan: een proces van afscheid nemen en herinneringen verwerken.

 

Er zijn grofweg twee opruimstrategieën: de lineaire en de circulaire. De lineaire is veel sneller en ook kosteneffectiever, namelijk met één beweging alles linea recta naar een grote afvalcontainer. Vanuit de gedeelde visie op duurzaam leven in onze familie én de oorlogservaringen van beide ouders, kozen wij eensgezind voor de circulaire aanpak. Hierbij moeten zo veel mogelijk spullen zo hoog mogelijk op de circulaire ladder komen. In omloop blijven dus.

 

Als je voldoende tijd en geduld hebt, is dit een leuk proces. Je leert via marktplaats nieuwe, en vaak ook blije mensen kennen. En uiteindelijk kun je bijna alles wel ergens kwijt. Achteraf kan ik zeggen: circulair verhuizen kan. Maar wel met de volgende lessons learned:

  1. het proces kost tijd, ruimte en arbeid
  2. je moet op zoek naar een geïnteresseerde
  3. spullen moeten op transport
  4. spullen moeten soms geschikt worden gemaakt voor hergebruik
  5. jouw hoeveelheid spullen is niet altijd conform de wens
  6. je moet goed omschrijven wat je aanbiedt

 

Precies de aspecten waar we in de bouw ook tegenaan lopen als we circulair willen gaan (ver)bouwen.Dus als we nu besluiten dat we niet op de lineaire weg verdergaan en wat extra tijd en geld in het circulaire bouwwiel steken, dan weet ik zeker dat het gaat rollen. We moeten het wel samen doen en ook samen het oude systeem zo veranderen dat het ook economisch een ‘no brainer’ wordt om iets tot afval te bestempelen.

 

Auteur: Atto HarstaDit artikel komt uit BouwCirculair

Deel dit artikel