Blog

Onbewust bekwaam, de circulaire revolutie

Iets leren gaat niet vanzelf. De psycholoog Maslow heeft hiervan een leer gemaakt en omschrijft vier fasen van bewustwording. Door deze fasen in je achterhoofd te houden, begrijp je beter hoe je leert en hoe het komt dat sommige dingen makkelijker gaan dan andere. De laatste fase van de leercurve is het bekwaam acteren zonder dat men hiervan bewust is, oftewel onbewust bekwaam. De vanzelfsprekendheid van deze fase is waar we naartoe werken op het gebied van circulariteit.

De relatie tussen Maslov en circulaire economie gaat wellicht technisch mank, maar ik zie wel degelijk grote overeenkomsten. Van onbewust lineair werken naar uiteindelijk onbewust circulair werken is het leerproces waar wij ons als bedrijf nu in bevinden. Wij zijn ons ervan bewust dat grondstoffen schaars worden en dat we moeten zoeken naar andere oplossingen.


Met grote interesse kijk ik dan ook naar bedrijven en overheden die het circulair werken in hun cultuur hebben verankerd. Deze bedrijven werken onbewust circulair. Er zijn echter ook bedrijven die nog in de eerste fase zitten en onbewust (lineair) de reststromen naar een grondstoffencrematorium (afvalverbrandingsinstallatie) brengen. Dit zijn dan ook de bedrijven die een grote leerbehoefte hebben en de stap naar bewustwording nog moeten gaan maken.

Eerste civiele circulaire aanbesteding

Na een bezoek aan een partner van Roelofs moest ik veelvuldig denken aan de relatie tussen circulaire economie en de leer van Maslov. Dit bedrijf heeft ons geholpen met het maken van een film waarin onze visie over de eerste circulaire civiele aanbesteding werd weergeven. Om precies te zijn, ging het over de eerste circulaire aanbesteding in Nederland, en wel de reconstructie van de wijk de Parken in Apeldoorn. De gemeente was nieuwsgierig naar onze visie over het toepassen van de circulaire economie in de wijk. Als bedrijf (maar ook persoonlijk) waren wij enorm trots op het feit dat wij onze circulaire ideeën mochten presenteren. Wij waren immers de uitverkorenen van een groot aantal geïnteresseerde bedrijven.

Onbewust circulair ingericht

Op het moment dat ik het pand van deze partner binnenkwam, viel mijn oog direct op de inrichting van het kantoor. Met name de tafel in het midden van de ruimte is een opvallende keus. Door de eigenaar wordt met veel trots uitgelegd dat uit kostenoverweging men deze tafel zelf heeft gemaakt. Als ik doorvraag blijkt dat de tafelpoten zijn gemaakt van de binten van een oude historische brug. Als je de binten goed bekijkt, kun je zien dat de klinknagels met de hand zijn gefabriceerd. Door er heel simpel een glasplaat bovenop te leggen, blijven de historische poten zichtbaar en is er een prachtige en praktische verschijning gecreëerd.


Als ik vervolgens nogmaals door de glasplaat kijk, valt mijn oog op de vloer. Om de paar centimeter zie ik namelijk, door kleurverschil, een aftekening van cirkels op het hout. Ik vraag naar de betekenis. Er verschijnt een ongemakkelijke lach en na een hele korte bedenktijd wordt mij de reden verteld. Het blijkt dat deze vloer is gemaakt van planken uit een oude kaasfabriek. De afdrukken zijn ontstaan door de kazen die hierop lagen te rijpen.


Ironisch is dat deze partner voor ons een aantal dagen bezig is geweest om onze visie over circulaire economie te vatten in een twee minuten durende film. Als ik de eigenaar vervolgens moet uitleggen dat hij, in tegenstelling tot veel gemeenten en bedrijven, zijn ruimte circulair heeft ingericht, zie ik dat hij zich dat op dat moment pas realiseert.

Circulaire revolutie

Maslov zou zeggen dat deze mensen onbewust bekwaam zijn. Ik noem het onbewust circulair. Het circulair denken zit in hun cultuur, zonder dat ze zich hier bewust van zijn. Hierover nadenkend vraag ik mijzelf dan af in welke fase wij met ons bedrijf zitten. Ik kom tot de conclusie dat anderen dat maar moeten beoordelen. Wat ik echter wel weet is dat onze economie aan de vooravond staat van een nieuw tijdperk. Ik noem het maar de circulaire revolutie. Deze revolutie zal naast een leerproces een eerbetoon zijn aan de spullen die zijn gemaakt tijdens de industriële revolutie. En net als de poten van deze tafel, of de kaasrondingen in de vloer, zal in dit nieuwe tijdperk alles circulair zijn.

Ing. A.R. (Robby) van den Broek
hoofd kenniscluster Energie & MilieuDit artikel komt uit ReScape

Deel dit artikel