'Niet voor een dubbeltje op de eerste rang.'

woensdag 18 juni 2014
timer 5 min
Minder uitgeven aan de openbare ruimte en tegelijkertijd meer weten te bereiken: het is wel degelijk mogelijk. Door de juiste, kwalitatieve keuzes te maken, slimmer te organiseren en te investeren in goede partners in de openbare ruimte. Dat geldt zeker voor straatwerk, stelt Jan Bijker van Stichting Erkende Bestratingsbedrijven. "Goed straatwerk betaalt zich terug. Maar dan moeten opdrachtgevers niet voor een dubbeltje op de eerste rang willen zitten.” Inclusief LinkedIn Discussie!

Tekst: SEB

 

Dit voorjaar nog, tijdens de Week van de Openbare Ruimte, liet Rotterdam bij monde van directeur Stadsontwikkeling Ron Voskuilen weten dat de gemeente erin slaagt om meer met minder te doen. Niet door zich op een hellend vlak te begeven en te beknibbelen op kwaliteit, maar door zaken anders en slimmer te organiseren. Dat geldt heel concreet voor het aantal verschillende lichtmasten dat is teruggedrongen van meer dan honderd tot twee typen, maar ook voor de relatie met partners in de openbare ruimte en de relatie met burgers. Door deze meer invloed te geven komen creatieve oplossingen binnen handbereik. Meer groen in de stad, onder meer in de vorm van stadstuinen of groen in de straat. Maar ook een hoger rendement door middelen op de beste wijze in te zetten. “Met goede partners maak je kwaliteit,” zo sprak Voskuilen in het algemeen. In dit verband valt te denken aan de keuze voor hoogwaardig straatwerk, aangelegd door deelnemers aan de Stichting Erkende Bestratingsbedrijven . Maar dan moet men niet voor een dubbeltje op de eerste rang willen zitten.

 

SEB-auditor, geen arbiter

Goed straatwerk zichzelf terugbetaalt; hoogwaardig straatwerk zorgt in de jaren erna voor minder onderhoud. Zo kun je op een verantwoorde wijze besparen op onderhoud. De kost gaat daarbij wel voor de baat uit. Want voor een dubbeltje op de eerste rang willen zitten en denken dat een partij voor een minimumprijs hoogwaardig straatwerk maakt, dat is een illusie. Anne Fokke de Vries, secretaris  SEB en vakgroepsecretaris binnen Bouwend Nederland voor de bestratingsbranche. “Helaas moeten wij constateren dat onze SEB-auditoren in toenemende mate als arbiter moeten optreden in conflicten tussen opdrachtgevers en niet-deelnemers die inferieur straatwerk hebben afgeleverd. Eigenlijk zouden zij alleen de SEB-deelnemers en hun werk moeten toetsen, dát is hun taak. Maar de laatste jaren doen heel veel gemeenten een beroep op de expertise van de auditoren om werk van derden te beoordelen. Eigenlijk is dat de omgekeerde wereld. Eerst compleet afgaan op een lage prijs, en pas na het werk de expertise inhuren. Dan neem je straatwerk niet serieus genoeg.”

 

Goedkoop blijkt duurkoop

De Vries verbaast zich erover dat van de ruim 400 gemeenten slechts een relatief klein aantal de SEB op de juiste manier benut en zich op die manier verzekert van een hoge kwaliteit straatwerk. “Natuurlijk, we hebben de vrije marktwerking omarmd. Maar menig gemeente komt er nu nog maar eens met vallen en opstaan achter: goedkoop is inderdaad duurkoop. Het aanleggen van straatwerk is een vak. Daar heb je vakmensen voor nodig. Ik hoop dat al die (nieuwe) wethouders dat beseffen. Dan kun je inderdaad met minder geld toch meer kwaliteit bereiken, mits je onderhoud meeneemt in je plannen. Zeker als burgers zich willen inzetten voor hun stad of dorp.”

 

Kosten slecht aangelegde straten

SEB-voorzitter Jan Bijker constateert eveneens dat in veel gemeenten sprake is van schade aan straatwerk. “We hebben eens uitgerekend dat een middelgrote stad jaarlijks miljoenen kwijt is aan onderhoud aan slecht aangelegde wegen en straatwerk. Ik ben ervan overtuigd dat gemeenten de kwaliteit van hun straatwerk op een structurele manier kunnen verhogen. Door namelijk zowel voor het proces als het eindproduct waarborgen in te bouwen. De SEB zorgt voor deelnemers die aandacht schenken aan het proces en tevens dat hoogwaardige eindproduct garanderen. SEB staat voor vakbekwaamheid, zowel voor handmatig als mechanisch  straatwerk.”

Jan Bijker kan een scala aan argumenten opnoemen waarom gemeenten moeten inzetten op kwaliteit van straatwerk. Dat loopt uiteen van betrokken bewoners die meedenken over de inrichting van hun straat tot een hogere waarde van vastgoed wanneer de verharding in de wijk extra’s biedt. “Ik durf te stellen dat gemeenten een gouden kans hebben om via de inrichting en onderhoud van de openbare ruimte de leefomgeving voor hun eigen inwoners op een hoog peil te brengen. Dan is het een veeg teken dat je hoort dat gemeenten op onderhoud willen bezuinigen of meer dan ooit meegaan in prijsconcurrentie. Juist nu de laatste jaren sprake is van veel schades en tekortkomingen aan straatwerk. Uit peilingen blijkt echter dat dit bij gemeenten die voor SEB kiezen, heel anders ligt. Daar overheerst tevredenheid.”

 

Komen tot oplossingen binnen de keten

De SEB-voorzitter is blij met die tevredenheid, maar laat zich niet in slaap sussen. “We hebben ons nieuwe College van Advies met vertegenwoordigers uit alle partijen van de keten van straatwerk, die meedenken over oplossingen hoe binnen de keten het beste kan worden samengewerkt om tot het beste resultaat straatwerk te komen. Afstemming van opdracht en ontwerp, afstemming van ontwerp en uitvoering, afstemming van nieuw straatwerk op beheer en onderhoud: dit zijn het soort processen waarbij de SEB en haar deelnemers het grote verschil kunnen maken.”

 

LinkedIn Discussie

Besteedt u uw straatwerk enkel aan aan SEB-leden? Of baseert u uw keuze op prijs en ziet u geen andere weg? Misschien heeft u prima ervaringen met niet-SEB-leden. Hoe uw mening over dit onderwerp ook luidt: deel hem in de discussie op LinkedIn . Sluit u hier aan bij de Straatbeeld Group en leer van collega’s in het vakgebied.

 

 

Meer artikelen met dit thema

flash_onNieuws

Eindhoven vervangt asfalt binnenstad voor klinkers

19 apr om 19:41 uur

Eindhoven vervangt bij de herinrichting van de binnenstad de asfaltbestrating van de middenstrook voor gebakken…

Lees verder »
descriptionArtikel

De straat is van iedereen

10 apr om 09:57 uur
Deze week, van 6 tot en met 12 april is het de week van de rechtvaardige straat. In deze week is er extra aandacht…
Lees verder »

Mooi fietsparkeren bij de Meelfabriek in Leiden

27 mrt om 11:54 uur

De Meelfabriek, opgericht in 1884, deed ooit dienst als een stoommeelfabriek. Na de Tweede Wereldoorlog maakte…

Lees verder »
flash_onNieuws

Oud asfalt ter plekke omzetten in nieuw asfalt met de Asphalt Recycling Train

22 mrt om 13:37 uur

Rijkswaterstaat voert sinds kort een proef uit met de ‘Asphalt Recycling Train’ (ART). Deze machine ‘eet’ oud…

Lees verder »
descriptionArtikel

Objectieve data voor Hilversum met de Groene Stad Challenge

21 mrt om 09:58 uur

De Groene Stad Challenge geeft een gedetailleerd beeld van de groene stand van zaken in een gemeente en inzicht…

Lees verder »

Whitepaper: Alle fietsen in het rek met de FietsParKeur norm

23 feb om 13:40 uur

Hoe bereik je gewenst fietsparkeergedrag en hoe kies je bewust het geschikte fietsparkeersystemen?

Lees verder »
descriptionArtikel

Van Muijlwijkstraat Arnhem nu stuk groener en veiliger

23 feb om 11:20 uur

Van de ‘lelijkste straat van Arnhem’ naar de ‘groenste en coolste’ straat van de stad. De Van Muijlwijkstraat…

Lees verder »
descriptionArtikel

Breda wil een stad in een park zijn en investeert miljoenen

15 feb om 13:08 uur

Om een leefbare gemeente te zijn die klaar is voor de toekomst, investeert Breda zestien mijloen euro in het…

Lees verder »