Blog

Architect terug in het centrum van het bouwproces

Architecten ervaren al jaren dat ze minder grip hebben op de uitvoering van hun projecten. De afstand tussen ontwerp en uitvoering neemt toe: veel architecten hebben daardoor nog nauwelijks gevoel bij het maakproces.

Dat schisma tussen architect en bouwplaats begint in de Renaissance, op het moment dat Brunelleschi zich alleen ontfermt over het ontwerp van de Florentijnse Domkoepel. De Modernisten vergrootten de afstand verder. Le Corbusier liet in 1948 in La Plata Argentinië Maison Curutchet bouwen zonder ooit de bouwlocatie bezocht te hebben.


Eind twintigste eeuw trachtte toenmalig Rijksbouwmeester Jo Coenen de architect weer in het hart van de bouw te plaatsen. Hij probeerde het bouwmeestermodel nieuw leven in te blazen, om zo de architect weer een leidende rol bij het bouwtraject te geven. De architect weer als middelpunt, in de voetsporen van Berlage.


Dat streven was donquichotterie, en bleek, besefte ook Coenen, een illusie. Wil de architect greep op het eindresultaat herwinnen, dan zal hij niet moeten teruggrijpen naar het verleden, maar andere modellen moeten gebruiken.


Zo’n krachtig model zou kunnen zijn de koppeling van digitale ontwerpkracht aan nieuwe productiemethoden (3D-printing, robotificatie). Voor Booosting was dit  aanleiding om de workshop Digitaal Vakmanschap in de Architectuur, de derde in de reeks Ontwerpen in de Fabriek, te organiseren.


Een kansrijke weg, want met kennis over algoritmisch ontwerpen en digitaal aangestuurde productiemethoden als CNC machines, lasersnijden, robotics, en 3D-printing kan de architect zijn ontwerpkwaliteiten direct vertalen naar de productie en zo meer grip en zicht krijgen op het maakproces.

 

De koppeling van digitale ontwerpmethodieken en productieprocessen zou zo een keerpunt kunnen betekenen in de eeuwenlange  tendens van groeiende afstand tussen ontwerpen en bouwen. Daarmee herneemt de architect een centrale rol in het bouwproces. 
 

Digitaal vakmanschap in de Architectuur

Booosting publiceerde het boek Digitaal Vakmanschap in de Architectuur. De publicatie geeft een beeld van de  ontwerpwereld in de nabije toekomst. Algoritmisch ontwerpen, directe vertaling naar robotproductie en 3D productietechnieken zijn centrale thema’s. Door de praktische insteek – onder andere een ‘hands on’ verslag van ontwerpen en werken met robots – is het boek interessant voor architecten en ontwerpers, maar ook voor bouwbedrijven, constructeurs, fabrikanten en toeleveranciers in de bouw, en voor de onderwijs- en onderzoekswereld.
 

Digitaal Vakmanschap in de Architectuur is te bestellen bij BooostingDit artikel komt uit Stedebouw & Architectuur

Deel dit artikel