Nieuws

Amsterdam investeert miljoenen in klimaatbestendige stad

De gemeente Amsterdam investeert de komende vier jaar jaarlijks 15 tot 20 miljoen euro in nieuwe, slimme projecten die bijdragen aan een klimaatbestendige stad. De gemeente trekt hierin samen op met de Amsterdamse kennisinstelling AMS Institute.

Amsterdam werkt sinds 2014 samen met de Amsterdamse kennisinstelling AMS Institute. "Sindsdien pakken we samen allerlei stedelijke uitdagingen aan. Zoals het vraagstuk wat we kunnen doen om de stad te beschermen tegen de gevolgen van extreem weer. Samen bedenken we allerlei oplossingen die we buiten kunnen ontwikkelen, testen en uitvoeren. Voor de stad en met de stad", zo klinkt het vanuit de gemeente.

Concrete oplossingen zijn bijvoorbeeld regenwater opslaan op daken of onder wegen, bermen, tramrails of kunstgras sportvelden. Een andere oplossing zit in het vergroenen van de stad door middel van groene daken, verticale tuinen of het vervangen van tegels door groen. En dan zijn er ook oplossingen zoals warmte- en koudeopslag, waarbij er gebruik gemaakt wordt van grondwater om gebouwen te verwarmen of juist af te koelen.

Tegelwippen

Daarnaast zijn er projecten waarbij de gemeente samen optrekt met de inwoners. "Tegelwippen bijvoorbeeld. Steen houdt namelijk warmte vast en verhindert dat regenwater de grond inzakt. Daarom wil Amsterdam graag dat Amsterdammers met een tuin deze nog groener maken. Dus: tegels eruit, groen erin. Vorig jaar zijn we gestart met de tegelservice. Daarmee konden bewoners hun gewipte tegels op afgesproken dagen op inzamelpunten aanbieden. Dat heeft goed gewerkt", aldus de gemeente.

Deel dit artikel