Nieuws

'Big Data' fiets beschikbaar voor de hele wereld

Strava brengt een smartphone app uit die sportieve fietsers en hardlopers wereldwijd gebruiken om hun prestaties bij te houden. Wekelijks worden op die manier twee miljoen trips vastgelegd. Dat levert miljarden datapunten die - als ze geaggregeerd worden - goed inzicht geven in de bewegingen van fietsers en lopers, ook in het woon-werkverkeer.

Met data uit fietsapp een heatmap generen van een stad met daarop de favoriete routes van fietsers. Volgens Strava heeft dat potentie. In dichtbevolkte gebieden bestaat de helft van de trips die met de app gelogd worden uit woon-werkverkeer.

 

De voorkeuren van forenzen

Bovendien hebben woon-werkers met sportievelingen volgens Strava gemeen dat ze een voorkeur hebben voor goede routes als ze door de stad fietsen. En ook kan de data gefilterd worden op tijdstip van de dag en dag van de week, waardoor nog meer kan worden ingezoomd op de forenzen.

 

Demo-wereldkaart

Strava heeft een  wereldkaart uitgebracht als demonstratie van de mogelijkheden. Op de map zijn 77,688,848 fietsritten en 19,660,163 runs in beeld gebracht. Op de kaart zijn ook fietsbewegingen in Nederland te volgen, waarvan hier de Randstad eruit is gelicht.  Of de data al gedetailleerd genoeg is voor Nederlandse verkeerskundigen en planologen, is nog niet duidelijk. Maar in Amerika lopen al pilots. Onder meer de staat Oregon heeft data aangekocht en ook steden als Londen en Glasgow zouden in de markt zijn.

Bron: het FietsberaadDit artikel komt uit Verkeer in Beeld

Deel dit artikel