Nieuws

Zorgen om afhakende leerling-bouwvakkers in Amsterdam

Alarmfase twee noemt Jan Overtoom regiomanager Randstad Noord van Bouwend Nederland het. Het grote aantal leerling-bouwvakkers die vroegtijdig afhaken. Vooral in Amsterdam is het probleem groot. Daar haakt meer dan vijf procent van de leerling-bouwvakkers binnen drie maanden af. Als redenen worden genoemd dat de werkzaamheden vooral bestaan uit krullen vegen, het te vroeg op moeten staan en de matige begeleiding.

“Om zeven uur beginnen, blijkt in de praktijk toch vaak vies tegen te vallen”, duidt Overtoom het probleem van het afhaken van leerling-bouwvakkers. “Zo zijn er wel meer zaken die om aandacht vragen.” De leermeesters moeten volgens Overtoom ook meer tijd krijgen om de leerlingen de fijne kneepjes van het vak bij te brengen. “De begeleiding moet beter. Maak eens een praatje met ze, laat ze niet alleen maar krullen vegen, maar geef ze ook leuke opdrachten en besef dat de jongeren van vandaag niet de jongeren van twintig jaar geleden zijn.

Meer techniek op school

Ook het gebrek aan het vak techniek op middelbare scholen baart Overtoom zorgen. Vorige maand schreef hij al een alarmerende brief aan twee onderwijsorganisaties. “Van de zes Vmbo’s zijn er in Amsterdam nog maar twee die techniek onderwijzen. Maar ook die dreigen ermee te stoppen”, legt Overtoom uit. Bouwend Nederland gaat snel om tafel met de twee onderwijsinstellen OSVO en de Vova. Overtoom rekent op de hulp en begrip van de twee regionale onderwijsinstellingen, maar benadrukt dat ook de bouwbedrijven zelf aan de bak moeten.

Gebrek aan bouwcapaciteit

Er is volgens Overtoom nu al een gebrek aan capaciteit op de Amsterdamse bouwmarkt. En het probleem dreigt alleen maar groter te worden. “Waarom zouden bedrijven uit West-Friesland en Rijssen straks nog naar de hoofdstad komen? In hun eigen regio’s is er ook werk zat.” Ook de hoofdstad zelf creëert problemen. “Qua duurzaamheid legt Amsterdam de lat hoger dan veel andere steden. Daarmee maakt de stad het zichzelf moeilijk”, besluit Overtoom.Dit artikel komt uit Bouwgenootschap

Deel dit artikel