Nieuws

Hotel BOOT & CO in Houthavens bijna energieneutraal

De Amsterdamse Houthaven krijgt een groen hotel, BOOT&CO. Het iconische gebouw, pal aan het IJ, scoort met een EPC van 0,041 maar liefst 96% beter dan de huidige bouwbesluiteis. De bouw van het hotel is 30 november gestart.

 

Het ontwerp – een ode aan de Amsterdamse School – is gemaakt door Kollhoff Architekten. Het interieurontwerp is van Martin Brudnizki Design Studio (MBDS) uit Londen. Opdrachtgevers IQNN, City ID Group en Vink Bouw vroegen Breeam-expert Techniplan Adviseurs als adviseur voor alle technische installaties van het gebouw.

 

Samenwerken

“Een compleet hotel energieneutraal maken is een uitdaging,” aldus Allard Jansen, projectleider bij Techniplan. “De manier van samenwerken maakte het verschil: alle betrokken partijen hebben integraal aan het ontwerp bijgedragen en samen slimme keuzes gemaakt. Het ontwerp sluit naadloos aan bij de eis van de gemeente Amsterdam om van de Houthaven een 100% klimaatneutrale wijk te maken.

 

430 pv-panelen

Techniplan maakte voor het ontwerp gebruik van een breed palet aan duurzame technieken. Zo krijgt het hotel door gebruik van triple glas en Rc-waarden tot 9,0 m² K/W uitzonderlijk goede isolatie. Stadswarmte en -koude van Nuon dient als bron voor de klimatisering van het hotel; elektriciteit wordt voor een belangrijk deel opgewekt met ruim 430 pv-panelen op het dak van het hotel. De toch al energiezuinige LED-verlichting staat nooit onnodig aan dankzij aanwezigheidsdetectie en daglichtregeling. Warmte wordt uit de ventilatielucht en het douchewater teruggewonnen.
Dit artikel komt uit Stedebouw & Architectuur

Deel dit artikel