Nieuws

Rijksmonument Maastunnel bekleed met Spaanse tegels

Na het sloopwerk in de westbuis van de Maastunnel, is de opbouw inmiddels begonnen. De wanden van de tunnelbuis worden bekleed met 600.000 tegels uit Spanje.

De replica’s van de iconische tegels hebben een lange weg afgelegd van Barcelona naar Rotterdam. Een belangrijke mijlpaal voor gemeente Rotterdam en Combinatie Aanpak Maastunnel (CAM) in de renovatie en restauratie van de tunnel. Na het verwijderen van de kapotte tegels, het hydrojetten van rot beton en het uitzagen van een deel van het dak, kan nu het opbouwen weer beginnen.

Rijksmonument in oorspronkelijke staat

Het sloopwerk in de westbuis van de Maastunnel is vrijwel afgerond. Inmiddels is aannemer CAM begonnen met de opbouw van de nieuwe rijvloer en met de aanleg van nieuwe kabels en leidingen. Vanaf 6 december worden de nieuwe tegels op de wanden geplaatst. De nieuwe tegels zijn in Barcelona gemaakt. Omdat de Maastunnel een rijksmonument is, moet de tunnel zoveel mogelijk in oorspronkelijke staat hersteld worden.

 

 

Dat betekent dat de oude tegels waar mogelijk al behouden zijn of hergebruikt worden en dat de nieuwe tegels een kopie moeten zijn van de oude. Tegelfabrikant RosaGres in Spanje heeft de oude tegels met de hand nagemaakt, zodat nieuw straks niet van oud te onderscheiden is.

Nieuwe tegels

In totaal worden er 600.000 nieuwe tegels gemaakt. Deze worden op 400 pallets van 1.500 kilo stuk per vrachtwagen naar Nederland gereden. De eerste van de 24 vrachtwagens arriveert donderdagochtend rond 11.00 uur bij de Maastunnel en wordt daar feestelijk onthaald door het projectteam. Tot de zomer van 2019 is de Maastunnel afgesloten voor auto’s richting Zuid.

 

Kijk voor meer informatie over de renovatie op www.maastunnel.nl en voor meer informatie over de bereikbaarheid van Rotterdam op www.rotterdamonderweg.nl

 

Deel dit artikel