Nieuws

Amsterdam ontdoet openbare ruimte van deelfietsen

Amsterdam gaat deelfietsen verwijderen die sinds een aantal maanden in de stad zijn. "We willen niet dat deelfietsen de schaarse openbare ruimte in beslag nemen", zegt Pieter Litjens, wethouder Verkeer en Vervoer.

"We zijn hard aan het werk om meer plek voor de fietser te realiseren en die willen we niet door de vele commerciële deelfietsen laten innemen. Sterker nog, als ze dat wel doen halen we ze weg. Het doel van deelfietsconcepten moet zijn dat het aantal fietsen in de stad vermindert. Tot nu toe lijken het er alleen maar meer te worden, daar willen we paal en perk aan stellen."

 

Natuurlijk is het toegestaan een fiets te parkeren in de openbare ruimte, ook een gehuurde of zogenaamde deelfiets. Wat niet mag is de openbare ruimte als uitgifteplek gebruiken voor de verhuur van een deelfiets. En dat is nu precies wat een aantal van de deelfietsbedrijven nu doet. Niet alleen worden hiermee de parkeerplekken die Amsterdammers en bezoekers aan de stad zo hard nodig hebben bezet. Ze bieden een dienst op of aan de weg aan wat volgens artikel 2.50 van de Algemene Plaatselijk Verordening (APV) niet is toegestaan.

Kansen onderzoeken

Om ervoor te zorgen dat er plek in het rek is en blijft voor Amsterdamse fietsen, worden de deelfietsen komende periode verwijderd. De handhaving wordt door de stadsdelen uitgevoerd. De aanbieders van deelfietsen die nu in de stad actief zijn, worden hierover geïnformeerd. De gemeente gaat met de markt, waaronder ook de bedrijven die nu al actief zijn in de stad, in gesprek. Als naast de toeristen ook de bewoners gebruik gaan maken van dit deelsysteem en minder hun eigen fiets gaan bezitten, dan kan dit concept bijdragen aan het verlagen van de fietsparkeerdruk.

 

Om dit op een gereguleerde manier te kunnen doen is het echter nodig nieuw beleid vast te stellen. De marktverkenning hiervoor is gestart in het kader van het nieuwe MJP Fiets.

Deel dit artikel