Nieuws

Vernieuwd Tramplein Purmerend officieel geopend

Het historische Tramplein in Purmerend is door NEXT architects gerenoveerd. Het plein is ingedeeld in vier hoofdelementen, met een focus op verblijfskwaliteit en historische context, en die esthetisch verbonden zijn door soortgelijk materiaalgebruik en details. Het Tramplein opende officieel op vrijdag 2 september.

Gericht op het water

Om te voorkomen dat de publieke ruimte van het plein een chaos van losse objecten werd (bushokjes, banken, prullenbakken, informatieborden, reclamepanelen, fietsenstandaarden, etc) zijn deze functies opgenomen in vier hoofdelementen: het centrale busstation, twee platforms aan weerszijden van het station en het AVIA gasstation met geïntegreerde fietsparking.


Overzicht Tramplein Purmerend.
© Jeroen Musch


Dit ontwerp heeft de configuratie van de ruimte drastisch veranderd. Met een gerenoveerde infrastructuur en de nieuw aangelegde Melkwegbrug is het plein nu georiënteerd op het water. Ook het verplaatsen van het busstation naar het kanaal speelde hier een rol in. Ook is hierdoor de Jaagweg, voorheen een drukke verkeersweg, veranderd in een levendig stedelijk gebied.
 

Busgebouw

De overkapping van het bestaande busgebouw blijft behouden. De houten kapconstructie wordt  verplaatst naar het centrale eiland van het nieuwe busstation. De onderbouw met daarin loket,  wachtruimte en chauffeursverblijf zal worden gemoderniseerd. Hierbij komt de kenmerkende  materialisering van tegels en glas terug.


Het busgebouw op Tramplein.
© Jeroen Musch


De verdiepte fietsenstalling in het AVIA benzinestation creëert een tweede laag in het plein. Hier is een ruimte gerealiseerd, te bereiken via de trap bij de koffiekiosk van het benzinestation, met een uitzicht over het water en het plein.
 

Bescheiden en historisch

NEXT architects heeft het ontwerp bewust bescheiden gehouden, in lijn met de historische context. Dit is vooral terug te zien in de glazen muren van het busstation, die NEXT in samenwerking met met visueel kunstenaar Merel Noorlander heeft gerealiseerd. Noorlander maakte een collage van historische beelden en verbindt zo heden en verleden voor bezoekers van Purmerend.  


De glazen muur van kunstenaar Merel Noorlander.
© Jeroen Musch


Het Tramplein is genomineerd voor de Arie Keppler Prijs 2016. De winnaars worden bekendgemaakt op 22 september.


Lees ook over de nieuwe wayfinding-elementen op het Tramplein.Dit artikel komt uit Stedebouw & Architectuur

Deel dit artikel