Nieuws

Campagne helpt inwoners bij het vergroenen van hun omgeving

Als het aan de initiatiefnemers van de campagne Operatie Steenbreek Nijmegen ligt, gaan inwoners zelf aan de slag met het vergroenen van hun eigen tuin of balkon. De campagne helpt hen hier een handje bij.

De campagne heeft al flinke stappen gemaakt. Dit jaar zijn al ruim 75.000 stenen verwijderd en omgeruild voor groen. Het doel is om dit jaar 100.000 tegels te verwijderen en dat aantal komt al in zicht. Een deel van de tot nu toe verwijderde tegels is door de gemeente uitgevoerd, 10.000 tegels zijn door de inwoners zelf verwijderd en vervangen voor groen. Verder zijn bij verschillende huishoudens tegels opgehaald. Deze zijn naar een zorginstelling in Nijmegen gebracht. Ook maakten twintig huishoudens gebruik van gratis tuinadvies van Steenbreekadviseur Sytse van der Kooij.

Verkoelende werking

Maar waarom moeten de tegels nou precies vervangen worden door groen? Dat komt doordat groen verkoelend werkt. Tegels juist niet, deze houden de warmte vast. Op warme dagen kan het temperatuursverschil tussen een tuin met veel steen en een groene tuin oplopen tot 15 graden. Operatie Steenbreek ondersteunt het vergroenen van de tuinen en haalt de tegels bij de huizen gratis op.

Goede afwatering

Niet alleen voor de temperatuur, ook voor de afwatering is groen beter. Het regenwater kan na een flinke hoosbui makkelijk wegzakken in een groene ondergrond, bij steen levert het veel meer problemen op. Door veel groen aan tuinen toe te voegen, ontstaan er minder problemen in en om het riool en zullen ondergelopen kelders veel minder vaak voorkomen.

Subsidie

Zowel gemeente Nijmegen als het Waterschap Rivierenland helpen haar inwoners met het vergroenen van hun omgeving. Zo verlenen ze subsidies aan inwoners. Denk aan subsidies voor groendaken of het afkoppelen van de regenpijp. Een groen dak zorgt voor koelte in huis en vangt regenwater op. Met het afkoppelen van de regenpijp wordt voorkomen dat het riool overbelast raakt bij enorme hoosbuien. Het aatal subsidieaanvragen stijgt. Dit jaar zijn voor beide subsidies al 120 aanvragen binnengekomen.

Groene schoolpleinen

Niet alleen de eigen leefomgeving, ook die van scholen wordt de laatste jaren flink vergroend. Spelen op een groen plein is gezonder en op tropische dagen biedt het de leerlingen en leraren de nodige verkoeling. 


Wilt u wekelijks op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van stedenbouw en architectuur? Schrijft u zich dan in voor onze nieuwsbriefDit artikel komt uit Stedebouw & Architectuur

Deel dit artikel