Nieuws

Minister haalt Stints uit voorzorg van de openbare weg

Minister Cora van Nieuwenhuizen (IenW) heeft op basis van eerste onderzoeksresultaten besloten om Stints van de weg te halen. De elektrische bakfiets gebruikt voor kindervervoer, mogen vanaf vandaag niet meer op de openbare weg rijden.

De Stint heeft potentiële veiligheidsrisico’s zo concludeert de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) op basis van de eerste voorlopige onderzoeksresultaten. Naar aanleiding van het ongeluk in Oss op 20 september hebben politie, Nederlands Forensisch Instituut (NFI) en ILT de afgelopen dagen een verkennend technisch onderzoek uitgevoerd naar enkele Stints. Bij het ongeluk in Oss kwamen vier kinderen om het leven toen een Stint op een trein botste. Een ander kind en een begeleidster raakten gewond.

Ingrijpend besluit

De Stints worden in ieder geval van de weg gehaald tot alle onderzoeken zijn afgerond. De minister zei hierover in een persconferentie: "Ik besef dat dit een ingrijpend besluit is, met ook praktische gevolgen voor de kinderdagverblijven. Maar iedereen realiseert zich dat de veiligheid vooropstaat. Daarom heb ik dit besluit genomen."

Voorbarig 

De eerste voorlopige resultaten zijn besproken met Edwin Renzen, de maker van de Stint. Tegenover de NOS noemt hij het besluit van de minister voorbarig. "Er is geen onderzoek gedaan naar het wrak. Ze gaan uit van een werkhypothese, maar dat zou geen aanleiding moeten zijn om per direct alle Stints te verbieden op de openbare weg."

Twijfels over technische constructie

De eerste voorlopige resultaten uit het onderzoek geven aanleiding tot twijfels over de technische constructie van de Stint. Het zou ertoe kunnen leiden dat een Stint bijvoorbeeld stilvalt of juist niet meer remt. Ook zijn er op eigen initiatief technische wijzigingen doorgevoerd aan het ontwerp van de Stints zonder deze opnieuw ter goedkeuring voor te leggen bij het ministerie van IenW. Dit kan een risico vormen voor de bestuurder, de kinderen en andere weggebruikers.

Op de vraag of de elektromagnetische straling van de spoorwegovergang in Oss invloed heeft gehad op de Stint zegt Van Nieuwenhuizen. "Dat kan ook een mogelijk oorzaak zijn, maar ook dat onderzoek wordt de komende maanden afgerond."Dit artikel komt uit Verkeer in Beeld

Deel dit artikel