Nieuws

Glow-in-the-dark fietspad in Kralingse Bos

In gemeente Rotterdam testen ze een nieuw soort belijning die veiligheid moet bevorderen. In het Kralingse Bos is lichtgevende belijning op een fietspad van het Langepad aangebracht, met een sprookjesachtig effect.

Glow-in-the-dark fietspad

De lichtgevende belijning is toegepast op 140 meter van het fietspad, in de bocht voorbij het klimbos en de kinderboerderij. Het gaat om een proef waarbij de technologie wordt getest, maar ook of de belijning effect heeft op het veiligheidsgevoel van de fietsers, zo geeft wethouder Joost Eerdmans van Rotterdam aan.
 

De proef is om veiligheidsredenen opgezet. Ouders die hun kind in de herfst en winter naar een nabijgelegen kinderdagverblijf brengen wilden namelijk meer belichting langs het pad. Omdat de Rotterdamse parken en bossen niet worden verlicht om beschermde dieren zoals vleermuizen niet te storen - en om energie te besparen - biedt de lichtgevende belijning een goede uitkomst.
 

Hybride composiet

De wegmarkering neemt overdag licht op en straalt dat licht 's avonds en 's nachts weer uit. De belijning is gemaakt van hybride composiet, een materiaal dat langer meegaat dan de huidige belijning en tegen pekel bestand is. De glow-in-the-dark belijning is gebaseerd op persistente fotoluminescentie. Rotterdam werkt in deze proef samen met marktpartijen Smits Neuchâtel Infrastructuur en Senlima met hun nieuwe product FloWithDGlow.Dit artikel komt uit Stedebouw & Architectuur

Deel dit artikel